Kultura

Ekonomci prate trendove u nastavi

Ekonomsko-trgovinska škola u Novom Pazarui i ove godine realizuje projekat “On line nedjelje” u okviru kog učenici nedelju dana prate nastavu od kuće. Ovaj zanimljiv i važan program realizuje se sa ciljem da olakša nastavu uopšte ali i da omogući učenicima da idu u korak sa vremenom kada je učenje u pitanju.

Jedan od pet stotina učenika Ekonomsko-trgovinske škole, je i Irena Maksimović, koja živi u novopazarskom naslju Bukreš i ovih dana pohađa nastavu iz svog doma. Ona sa svojom drugaricom  putem računara prati instrukcije profesora, čita sadržaje postavljene na posebno dizajniranom sajtu, ali i odgovara na zadatke.  Irena  kaže da je  veoma brzo savladala sve vještine neophodne za praćenje nastave ali i da sa mnogo više interesovanja prilazi svakoj lekciji.

Slično iskustvo ima i Imran Radičević, učenik trećeg razreda koji je već jednom učestvovao u on line nedjelji.

“ I prošle godoine sam bio učesnik I mogu reći da je ove godine sve bolje realizovano, mnogo lakše mogu da pristupim sistemu, uz lekcije dobijamo i pitanja koja kad odgovorimo prelazimo na nove nastavne sadržaje “, kaže učenik trećeg razreda, Imran Radičević.

Relizaciji projekta prethodile su tehničke obuke profesora i informatičke pripreme učenika, kao i osmišljavanje posebnog  centralnog sajta koji uključuje sve predmete i odjeljenja. Iza realizacije programa  stoji čitav informatički tim nastavnika i administratora, kao i podrška rukovodstva škole i njenog direktora, Seada Ljajića.

”Ovo je veom bitan projekat za nas. Mi smo jedina škola u Srbiji koja je realizovala ovaka vid nastave. I mogu sa ponosom da kažem da je sve realizovano veoma uspješno “, kaže profesorica informatike, Edina Mavrić

Cil realiziacije “On line nedjelje” nije da učenici po svaku cijenu, na ovaj način, budu ocijenjeni ili da se prevaziđe uobičajena nastava, već da se omogući učenicima da idu u korak sa informacionim tehnologijama ali i da upoznaju novi nastavni metod preporučen od strane Ministarsva prosjvete. Još jedna on line nedjelja učenike ove škole očekuje u aprilu.

Podeli