Politika

BNV insistira na reviziji Akcionog plana

”Rešavanje statusa Bošnjaka u procesu evropskih integracija”, bila je tema konferencije za novinare, koja je danas održana u Bošnjačkom nacionalnom vijeću. Predsednik Sulejman Ugljanin je i na ovoj konferenciji ponovio da Akcioni plan za ostvarivanje prava nacionalnih manjina ne garantuje bolji položaj Bošnjaka, te da će Vjeće nastaviti da insistira na njegovoj reviziji. Inače, ovom konferencijom, Bošnjačko nacionalno vijeće počelo je redovne tematske susrete sa predstavnicima medija i nevladinih organizacija, koji će se, kako je najavljeno, održavati svakog prvog radnog dana u mesecu, a sve u cilju jačanja veza sa zajednicom.

Predsednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća, Sulejman Ugljanin je rekao da ta institucija pridaje veliki značaj realizaciji prava na obrazovanje na maternjem jeziku. U tom smislu – naveo je – odštampani su udžebinici na bosanskom jeziku. Štampanje je, kako je kazao, realizovano uz podršku Grada, a podela udžebnika u srednjim školama počeće već od ponedeljka.

”Imamo dobru saradnju sa Gradom i vrlo je brzo realizovano štampanje udžbenika. Pazar, Sjenica i Tutin su odmah izdvojili sredstva i bićemo jedna od prvih manjina, ovih novih koje su po zakonu konstituisane, koje imaju vijeća, koje će podijeliti udžbenike učenicima srednjih škola”, rekao je Ugljanin.

Ugljanin je kazao i da je postavljanje savetnika ispred BNV u jedinicama lokalnih samouprava bitan preduslov u ostvarivanju prava Bošnjaka. Takođe je naglasio da je izgradnja puta Beograd – Bar od velike važnosti.

”Insistiraćemo na tome i kod vlasti u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i u Turskoj, da se na ovom putu izgradi jedna saobraćajnica, kao veza sa Sarajevom”, kazao je Ugljanin.

Ugljanin je na konferenciji za novinare istakao i da će BNV nastaviti da insistira na reviziji Akcionog plana za manjine u vezi poglavlja 23 i 24 za pristupanje Srbije EU. On je podsetio da je po pitanju revizije zakonskog okvira za manjinska pitanja u Novom Sadu održana javna rasprava i najavio da će se 4.decembra javna rasprava održati i u Novom Pazaru.

S.Lj.

Podeli