Društvo

Batut: Registrovano 315 slučajeva malih boginja

 

Od početka oktobra u Srbiji i u opštinama sa srpskom većinom na Kosovu i Metohiji registrovano je 315 slučajeva malih boginja, od kojih je 77 laboratorijski potvrdjeno u beogradskom Institutu „Torlak“, saopštio je danas Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

Najmladja obolela osoba je uzrasta dva meseca, a najstarija 60 godina, objavio je Batut na svom sajtu.Dodaje se i da je najveći broj obolelih u uzrasnim grupama mladjim od pet i starijim od 30 godina.

Većina obolelih osoba (91 odsto) je nevakcinisana, nepotpuno vakcinisana ili nepoznatog vakcinalnog statusa.Od ukupnog broja obolelih, 34 odsto je bilo hospitalizovano ili je hospitalizacija u toku.

Od težih komplikacija malih boginja registrovana je upala pluća kod 25 obolelih osoba. Epidemija malih boginja na teritoriji Kosova i Metohije sa većinskim srpskim i nealbanskim stanovništvom prijavljena je 23. oktobra i do danas na toj teritoriji registrovane su 193 obolele osobe.

Od početka novembra epidemije malih boginja prijavljene su i na teritoriji Beograda (47 obolelih), Kraljeva (59 obolelih), Niša (7 obolelih) i Bujanovca (dvoje obolelih).

U Tutinu je prijavljena porodična epidemija malih boginja sa troje obolelih.Po jedan laboratorijski potvrdjen slučaj malih boginja registrovan je u Subotici, Preševu, Bojniku i Velikoj Plani, naveo je Batut.

 

(Beta)

Podeli