Hronika

Praljak izvršio samoubistvo pošto je popio otrov u sudnici

Jedan od optuženih u slučaju “Prlić” Slobodan Praljak preminuo je u bolnici, pošto je popio otrov u sudnici Haškog tribunala. Prekinuto izricanje presude. Praljku je prethodno potvrđena kazna zatvora od 20 godina, kao i Brunu Stojiću. Jadranku Prliću potvrđena kazna od 25 godina zatvora. Haški sud potvrdio da je postojao udruženi zločinački poduhvat s ciljem etničkog čišćenja delova BiH, na čijem čelu je bio Franjo Tuđman. Hrvatska je sprovodila kontrolu preko lokalnih tela u Herceg-Bosni, što potvrđuje da je postojalo stanje okupacije, saopštio je sudija Karmelo Ađijus.

“Žalbeno veće utvrđuje da nisu pokazali da je raspravno veće na pogrešan način protumačilo dokazne predmete ili da je na bilo koji način pogrešilo u donošenju zaključka”, rekao je sudija Ađijus.

Odbijen je zaključak da je udruženi zločinački poduhvat postojao samo tamo gde su se vodile borbe. Kršenje Ženevske konvencije može se primeniti na celom području Bosne i Hercegovine, rekao je predsedavajući sudija Karmelo Ađijus.

U prvostepenoj presudi kao članovi udruženog zločinačkog poduhvata, pored bivšeg predsednika Hrvatske Franje Tuđmana, navedeni su i tadašnji ministar odbrane Gojko Šušak i bivši načelnik Glavnog stožera HV-a, general Janko Bobetko.

Prvostepenom presudom je pravilno utvrđeno postojanje međunarodnog oružanog sukoba i pravilno je utvrđeno da je Hrvatska sprovodila kontrolu preko lokalnih tela u Herceg-Bosni što potvrđuje da je postojalo stanje okupacije, naveo je sudija Ađijus.

Žalbeno veće potvrdilo je kazne zatvora za Jadranka Prlića, Bruna Stojića i Slobodana Praljaka, a u vreme kazni uračunato je i vreme koje su do sada proveli u zatvoru.

Prliću je odbijena žalba i potvrđena kazna zatvora od 25 godina, a Stojiću i Praljku je potvrđena kazna od 20 godina zatvora.

Praljak je nakon izricanja kazne povikao da odbacuje presudu i da nije ratni zločinac, a zatim je popio nešto iz bočice.

Veće je najpre nastavilo da čita presudu, ali je neko u sudnici povikao da je u pitanju otrov i čitanje presude je prekinuto, a u delu za optužene su navučene zavese.

Praljakov advokat je rekao da je njegov branjenik popio otrov.

Izveštač HRT-a javlja da je publika napustila sudnicu Tribunala, dok su policajci i “neki ljudi” ušli u zgradu Tribunala u Hagu bez obaveznog pregleda.

Žalbeno veće Haškog tribinala oslobodilo je optužene za zločine nad civilima u Mostaru.

Ađijus je rekao da je Žalbeno veće, uz suprotno mišljenje sudije Fausta Pokara, zaključilo da je rušenje Starog mosta u Mostaru bilo izvršeno u vojne svrhe, a ne radi zastrašivanja i terorisanja civilnog stanovništva, bosanskih muslimana.

Pored predsednika Žalbenog veća sudije Karmela Ađijusa, članovi žalbenog veća su i sudije Liu Dakin, Fausto Pokar, Teodor Meron i Bakone Džastis Moloto.

izvor: RTS

Podeli