Categories: Društvo

Ljajić: Ispunjena još jedna obaveza u pristupanju STO

Ministar trgovine Rasim Ljajić izjavio je da je formiranjem Nacionalnog koordinacionog tela za olakšavanje trgovine, Vlada ispunila još jednu međunarodnu obavezu u procesu pristupanja Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO).

“Do sada je 60 zemalja u svetu formiralo ovo telo. Osnovni cilj je da na jednom mestu bude adresa za rešavanje svih problema vezanih za uvoz, izvoz i transport robe kroz Srbiju”, rekao je Ljajić novinarima na skupu Javno-privatni dijalog za olakšanje sporne trgovine, koji su organizovali Američka privredna komora i USAID REG projekat u Srbiji.

On je dodao da to koordinaciono telo čine predstavnici 12 različitih institucija – ministarstava, inspekcijskih službi, graničnih, policijskih i carinskih službi, odnosno svih onih koji imaju odlučujuću ulogu u otklanjanju barijera za slobodan protok roba.

“Mi verujemo da će ovo telo u velikoj meri smanjiti logističke troškove kada govorimo o uvozu i izvozu roba i spoljnotrgovinskom prometu”, istakao je Ljajić.

On je rekao da u Srbiji i regionu ti logistički troškovi iznose 16 odsto BDP-a, dok je u EU to duplo manje i dodao da će formiranje ovog tela doprineti onom čemu Srbija teži, a to je stvaranje zajedničkog ekonomskog prostora u zemljama Zapadnog Balkana.

Ljajić je izneo podatak da jedan dan zastoja na graničnim prelazima smanjuje izvoznu vrednost robe za jedan odsto, dok se kod hrane i poljoprivrednih proizvoda smanjuje za sedam odsto.

“Mi imamo interes da naše izvoznike učinimo konkurentnim, a to možemo jedino ako omogućimo potpuni slobodni protok roba bez bilo kakvih prepreka na graničnim prelazima”, rekao je ministar.

Srbija prati situaciju u Agrokoru

Ljajić je izjavio i da Srbija prati situaciju u Agrokoru i preuzima mere da se zaštiti svoje ekonomske interese, pre svega interese zaposlenih, dobavljača i države.

“Imamo korektnu komunikaciju s poslovodstvom Agrokorovih firmi u Srbiji, sa Merkatorom, Dijamantom i Frikomom. Postoje izazovi, ali mi nastojimo da pomognemo jer je naš interes da očuvamo radna mesta. Radi se o 11.000 zaposlenih u tim firmama i oko 2.000 dobavljača i oni su nam u ovom trenutku u fokusu”, rekao je Ljajić novinarima.

On je dodao, da s obzirom da je žarište krize u Agrokoru u Hrvatskoj, Srbija može samo da prati razvoj situacije kada je u pitanju restrukturiranje Agrokora.

“Najbolje bi bilo da se taj proces restrukturiranja što pre i što uspešnije okonča. To ne zavisi od nas i ostaje nam da se nadamo da će taj proces biti uspešan”, rekao je Ljajić.

Izvor: N1, Agencije

Podeli

Sajma Drazanin

Recent Posts

Pazarci završili sezonu, FON Banjica u polufinalu plej-ofa

Beograđani su dobili drugu utakmicu u Novom Pazaru sa 2:0, pa su sa dve pobede…

33 mins ago

Super liga Srbije: Radnik – Novi Pazar 1:4

Novi Pazar je sa 39 bodova deveti u Super ligi Srbije, odnosno vodeći u plej-aut…

4 hours ago

Radni vikend u SDP: Zasedali Politički savet i Komisija za statutarna pitanja

U centrali Sandžačke demokratske partije (SDP) u Novom Pazaru radna subota. Protekla je u održavanju…

6 hours ago

Međedović bez trećeg kola u Madridu

Novopazarac propustio dve set lopte u desetom gemu prvog seta.

9 hours ago

Međedović gubi u Madridu: Lehečka vodi 1:0 u setovima

Teniser iz Novog Pazara, Hamad Međedović, izgubio je prvi set u drugom kolu masters turnira…

10 hours ago

Gaza: Od 7. oktobra ubijeno najmanje 34.388 Palestinaca

U izraelskim napadima na Pojas Gaze u posljednja 24 časa najmanje 32 Palestinca su ubijena,…

10 hours ago