Saradnja sa Palestinom na polju turizma i kulture

Na koji način Palestina može da podrži napore Novog Pazara da razvija svoje potencijale i da li na tom planu mogu pomoći zajednički prijatelji dva naroda,  razmotreno je na sastanku gradonačelnika Nihata Biševca sa ambasadorom Palestine, Muhamedom Nabhanom, koji je u Novom Pazaru boravio u okviru obilježavanja Međunarodnog dana solidarnosti sa narodom Palestine.

“Voljeli bi smo da  pomognemo da preko zajedničkih, osvjedočenih partnera pronađete uspješne preduzetnike koji će da investiraju u novopazarsku privredu. Za nas je saradnja Novog Pazara i ovog regiona sa arapskim, islamskim zemljama veoma dragocena”, istakao je ambasador Nabhan,  koji kao glavni razvojni potencijal ovog kraja vidi turizam, odnosno zdravstveni turizam.

“Ima u ovoj sferi mnogo intresovanja u arapskom svetu, kada je o investiranju reč. Postoji realna mogućnost da na ovom planu napravimo uspešnu saradnju o čemu smo dosta razgovarali. Dogovorene su konkretne stvari iI zaista verujem da ćemo u bliskoj budućnosti ono što je dogovoreno I realizovati”, zaključio je ambasador Palestine u Beogradu, Muhamed Nabhan.

Gradonačelnik Novog Pazara, Nihat Biševac, sastanak sa ambasadorom Palestine vidi kao  otvaranje novog poglavlja na planu zajedničkog djelovanja.

“Znamo da naš grad ima potencijale u sferi turizma, što nam je, kao je dogovoreno, polje nekog budućeg povezivanja,  ali raduje i želja, konkretno interesovanje  potencijalnih  investitora  iz arapskog svijeta da dodju u naš grad”, rekao je prvi čovek grada, Nihat Biševac.

Gradonačelnik je izrazio zadovoljstvo  činjenicom da se prezentovanjem narodne igre i pjesme Palestine u Kulturnom centru dva naroda  dodatno zbližavaju.

“Naš narod oduvek saosjeća sa narodom Palestine i pruža podršku u mjeri u kojoj je to moguće, prvestveno u ostvarivanju osnovnih ljudskih prava, prava na slobodu I mir. Javno I u svakoj prilici ističemo da narod Palestine treba da živi u istim uslovima kao i drugi ljudi širom sveta. Novopazarci u okviru Dana solidarnosti imaju  priliku da vide deo osobenosti palestinske tradicije, a na zadovoljstvo svih onih koji uvažavaju sličnosti ali i razlike među ljudima, jer nas  sve to čini bogatijima”,  poručio je ovim povodom gradonačelnik Biševac.

U  okviru obilježavanja Međunarodnog  dana solidarnosti sa narodom Palestine, manifestacije upriličene u novopazarskom Kulturnom centru, građanima je kroz igru i pjesmu prezentovan dio palestinske kulture koju kako je rečeno “ovaj narod pažljivo neguje uprkos teškim uslovima u kojima živi”.

 

Podeli