Iz IPARD fondova EU – 175 miliona evra za poljoprivredu

Srbija će do 5. decembra dobiti akreditacije za korišćenje 175 miliona evra iz IPARD fondova EU, jer je revizorska kontrola Evropske komisije utvrdila da su svi tehnički uslovi ispunjeni, piše Blic.

Drugim riječima, navodi list, tim nadlježnog ministarstva uspio je da za godinu dana otkloni sva četiri nedostatka koja su u proteklih pet godina predstavljala prepreku da poljoprivrednici dođu do briselskih para.

Riječ je o obezbjeđenom prostoru od 2. 500 kvadrata za Upravu za agrarne planove, renovirana je zgrada “Srbijašuma”, izmjenjen Zakon o poljoprivredi, ali i definisana rješenja za IPARD procedure.

Na zvanični papir o akreditaciji treba sačekati, jer bi na adresu u Nemanjinoj 11 trebalo iz Brisela da stigne do 5. decembra, kada se očekuje da će Evropska komisija to ozvaničiti i odmah posle toga srbijanski poljoprivrednici moći će da koriste novac.

Usvojeni su svi pravilnici o uslovima za dobijanje novca i u drugoj i trećoj nedjelji decembra i biće upućeni prvi pozivi za traktore i drugu mehanizaciju, a poljoprivrednicima će za ove namjene biti obezbjeđeno 40 miliona evra.

Izvor: Tanjug

A. Ni.

foto: A. Ni.

Podeli