Društvo

Bayrak: TIKA ulagala i ulagaće u Sandžak

Turska agencija za saradnju i razvoj TIKA je od 2009.godine podržala oko 200 projekata, a posebna pažnja se pridaje Sandžaku, koji je most saradnje dve zemlje, rekao je za Radio televiziju Novi Pazar koordinator te organizacije u Beogradu Mehmet Bayrak. On je istakao da će TIKA nastaviti da ulaže u Novi Pazar i najavio skoriju realizaciju projekata na izgradnji mostova i obdaništa u Novom Pazaru.

Turska agencija za razvoj i saradnju je u Novom Pazaru podržala već nekoliko projekata. Poslednjih godina uloženo je  u zdravstvo, obrazovanje i poljoprivredu, a ova organizacija obezbedila je sredstva za realizaciju nekoliko infrastrukturnih projekata. Koordinator ove organizacije Mehmet Bayrak kaže da prioritet imaju projekti, koji imaju za cilj bolji život građana.

“ Od 2009.godine podržali smo oko 200 projekata u sektoru poljoprivrede, zdravstva, obrazovanja i kulture. Kao što znamo Sandžak je most prijateljstva između Srbije i Turske iz tog razloga podržali smo veliki broj ozbiljnih projekata u Sandžaku. U Novom Pazaru izgradili smo dve škole. Izgradnjom škole sa 22 učinioce doprineli smo da sistem, koji je bio u tri smene se prebaci u dve. Podržali smo I rekonstrukciju ginekološko-akušerskog odeljenja Opšte bolnice, kao I njeno opremanje. Pre nego što smo započeli realizaciju projekta imali smo informaciju da je smrtnost odojčadi bila najveća u odnosu na celu Srbiju, a sada, kako smo čuli se znatno smanjila. Otvaranje tog objekta bilo je u prisustvu prve dame Turske gospođe Emine Erdogan I to je za nas velika stvar. Ove godine imali smo I svečano otvaranje parka 15.juli. Još uvek su u toku radovi na renoviranju zgrade suda u Novom Pazaru. Prošle godine smo započeli projekat u pčelrastvu, gde je donarano 300 košnica za 60 pčelara ne samo u Novom Pazaru već i u Tutinu. Mi se trudimo da poljoprivrednike  ekonomski osnažimo i time stvorimo jednu pozitivnu atmosferu. Dajemo podršku projektima, koji će poboljšati uslove obrazovanja i zdravstvene zaštite. Prilikom posete našeg predsednika Redžepa Tjipa Erdogana potpisani su novi protokoli i ja se nadam da će u nekom narednom periodu početi I izgradnja obdaništa “Mladost, kao I izgradnja mostova sa priključnim putevima ovde u Novom Pzaru, a i nakon toga naša saradnja I ulaganja će se nastaviti”, rekao je Bayrak.

Podsećamo Bayrak je juče prisustvovao dodeli mehanizacije i sadnice maline za 46 poljoprivrednika, koji su ovu donaciju dobili zahvaljujući turskoj agenciji za saradnju I razvoj TIKA.

 

Podeli