Politika

Reakcije na presudu Ratku Mladiću

Bošnjačko nacionalno vijeće Sandžaka, Društvo istoričara Sandžaka i Stranka demokratske akcije Sandžaka, pozdravili su odluku Haškog tribunala kojom je Ratko Mladić osuđen za genocid i  zločinačko delovanje u cilju sprovođenja etničkog čišćenja nad Bošnjacima, Hrvatima i drugim nesrpskim stanovništvom. Za BNV to je potvrda činjenice da je pravda spora, ali dostižna; u Stranci demokratske akcije smatraju da je presuda zakasnila i nije dala adekvatne rezultate, dok u Društvu istoričara ističu da je presuda Mladiću zapravo pokazatelj kako je i na kojim osnovama, nastala Republika Srpska.

Bošnjačko nacionalno vijeće

Bošnjačko nacionalno vijeće kao najviše predstavničko tijelo Bošnjaka u Republici Srbiji, pozdravlja odluku Haškog tribunala kojom je Ratko Mladić osuđen za genocid i druge zločine, kao potvrdu činjenice da je pravda spora ali ipak dostižna.

Ova presuda je važan korak u skidanju odgovornosti sa svih budućih generacija srpskog naroda za zločine koje je neko počinio u njihovo ime. Odluku Haškog tribunala smatramo ispravnom, ali očekujemo da se otklone posljedice nastale teritorijalnim osvajanjem silom i etničkim čišćenjem od strane srpskih oružanih snaga. Zločini nad Bošnjacima Sandžaka u Sjeverinu, Kukurovićima, Štrpcima, Bukovici su sastavni dio projekta uništenja Bošnjaka čija je kulminacija postignuta genocidom u Srebrenici. To potvrđuje činjenica da se Ratko Mladić u to vrijeme u Priboju sastajao sa ministrom za ljudska prava SRJ Momčilom Grubačem.

Pozivamo državne organe Srbije i Evropsku uniju da u procesu evropskih integracija zemalja Zapadnog Balkana izgrade objektivne i stabilne mehanizme i institucije, kako se više nikada ne bi ponovili zločini nad Bošnjacima i osigurala politička egzistencija Bošnjaka Sandžaka.

Društvo istoričara Sandžaka

Juče je prvostepenom presudom Haškog tribunala ratni načelnik štaba Vojske Republike Srpske Ratko Mladić osuđen na doživotnu robiju. Ova presuda je jasno pokazala da je Republika Srpska nastala na osnovu izvršenog genocida, masovnih zločina, silovanja i terorisanja izvršenog nad nesrpskim življem, a prije svega nad Bošnjacima tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

General Mladić će ostati upamćen kao jedan od najmonstruoznijih krvoloka i zločinaca u cjelokupnoj svjetskoj historiji. Ovaj balkanski Adolf Hitler nažalost  još uvijek ima značajan broj sljedbenika, obožavatelja i pristalica  ne samo u običnom narodu već i u redovima najuticajnijih srpskih političara kako u Republici Srbiji tako i u Republici Srpskoj.

Nepojmljivo je i neshvatljivo iole normalnom ljudskom razumu da Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik jednog takvog masovnog ubicu i fašistu slavi kao nacionalnog heroja. Onaj ko slavi i veliča monstruma kao što je Mladić sigurno bi u nekoj povoljnoj situaciji bio spreman da ponovi zlodjela zbog kojih je Ratko Grozni osuđen na doživotnu robiju. Slavljenje i veličanje Ratka Groznog je ravno eventualnom veličanju Adolfa Hitlera, Himlera, Geringa, Ajhmana ili doktora Mengelea. Ali to njemački narod nikada neće učiniti jer je on doživio posljeratnu duhovnu i nacionalnu  katarzu, kolektivno pokajanje, suočio se sa svojom krvavom i zločinačkom prošlošću, priznao svoje ratne zločine i postideo se od svojih zločinaca i  ratne prošlosti. Njemačka nikada nije optužila Ninberški tribunal da presudama u Ninbergu je pokazao svoj maćehinski odnos prema Nijemcima i Njemačkoj, već je usljedilo javno i zvanično priznanje da je to pravedan odnos prema njemačkoj ulozi u ratu i njenim ratnim zločincima. Naravno i u udžbenicima u njemačkoj o tome uče mlade grneracije. Nažalost Milorad Dodik, koji je do juče sve najgore govorio o tom istom zločincu, nije usamljen u takvom nakaradnom i šovinističkom razmišljanju.

Vođa pokreta ZVERI Boško Obradović, zvani Boško Maus,  bi da u svim udžbenicima djeca uče o Ratku Mladiću kao najvećem srpskom heroju i da postavi njegove fotografije na naslovnim stranama udžbenik. Ono od čega se normalan čovjek stidi time se Obradović i njemu slični ponose. U Historiji gdje je najveći srpski junak Vuk Branković promovisan za najvećeg srpskog izdajnika, a najveći srpski izdajnik srednjeg vijeka Marko Kraljević proglašen za najvećeg junaka i to je moguće.

Nažalost i najveći dio srpskih medija i novinara se slično ponaša i izjašnjava. Najtragikomičniji peh se dogodio na TV Pink gdje haški optuženik Vojislav Šešelj kojeg je Hag pustio na slobodu iz samo njemu poznatih razloga komentariše ovu presudu. Ali najveću bojazan i strah ozaziva slutnja da ukoliko ikad iz haškog zatvotra izađe Mladić da će ga brže bolje zaposliti na Vojnoj akademiji u Beogradu kao predavača. Ratka Mladića se sigurno stidi i njegov pokojni otac koji je poginuo kao komandant partizanskog odreda i majka koju su htjeli da živu zapale četnici. Ratko Mladić je jedna od najprljavihih i najogavnijih mrlja u istoriji srpskog naroda – navodi se u saopštenju koje potpisuje istoričar Esad Rahić.

Stranka demokratske akcije Sandžaka

Stranka demokratske akcije Sandžaka, kao bošnjačka manjinska parlamentarna stranka u Srbiji pozdravlja presudu Haškog tribunala izrečenu Ratku Mladiću zbog genocida i udruženog zločinačkog djelovanja u cilju sprovođenja etničkog čišćenja nad Bošnjacima, Hrvatima i drugim nesrpskim stanovništvom.

Ipak smatramo da je presuda Ratku Mladiću zakasnila i da nije dala adekvatne rezultate, što je trebala biti poruka da se iz zločina ne može izvući nikakva politička niti materijalna korist.

Postojanje Republike Srpske kao tvorevine nastale na zločinima genocida i promjena demografske slike na štetu Bošnjaka u Sandžaku na teritoriji na kojoj su ti zločini izvršeni predstavlja satisfakciju za počinioce da se iz zločina može izvući željena i planirana korist.

SDA Sandžaka poziva državne organe Srbije da hitno donesu zakon o lustraciji i utvrdi propuste u postupanju državnih organa, nadležnih za sprovođenje vladavine prava, a koji su u skladu sa zakonom bili u obavezi da pravovremeno i profesionalno istraže i kazne pomenute zločine, ali su to propustili da urade, te da pojedince koji su načinili te propuste udalje iz institucija.

Pozivamo Vladu Srbije i Evropsku uniju da pristupe reviziji Akcionog plana za poglavlje 23 i 24 i izgrade stabilne mehanizme i institucije koje objektivno mogu spriječiti da se zločini nad Bošnjacima ne ponove i na taj način vrate povjerenje Bošnjacima Sandžaka u državne organe – navodi se u saopštenju za javnost SDA Sandžaka.

Podeli