Društvo

Potpisan protokol o saradnji na rekonstrukciji Isa-begovog hamama

Predstavnici Vakufske direkcije Vlade Turske, Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, grada Novog Pazara i opštine Raška potpisali su protokol o saradnji na realizaciji projekta konzervacije Isa- begovog Hamama u Novom Pazaru i starog turskog kupatila u Jošaničkoj banji. Zamenik direktora ove turske organizacije je nakon sastanka u gradskoj upravi rekao da veruje da je restauracija Isa-begovog hamama tek početak ulaganja ove direkcije u Novi Pazar i Sandžak.

Rekonstrukcija hamama u Novom Pazaru i Jošaničkoj banji samo je jedan od četiri projekata, koji su dogovoreni prilikom posete dvojice predsednika Aleksandra Vučića i Redžepa Tajipa Erdogana Novom Pazaru i Srbiji.

Zamenik direktora Vakufske direkcije Turske Ali Hurata kaže da je je ovo prvi korak, nakon kojeg će se početi sa izradom projekata, koja će trajati od šest meseci do godinu dana, a da onda sledi samo izvođenje radova.On kaže da je misija ove Direkcije da zaostavštinu sačuvaju od propadanja i uništenja za dalje generacije.

„Trenutno u Srbiji radimo na izradi projekata, jedan od ovih hamama jeste u Novom Pazaru,a jedan u Raški. Naš cilj je da ove hamame pokrenemo i da oni krase vaše gradove.Mi pravimo prvi korak. Nadamo se da ćemo dolaziti još puno puta u Novi Pazar, jer ovde ima mnogo stvari koje su interesantne. Nas zanimaju zadužbine, vakufske imovine i  objekti. Imamo veliko interesovanje da se time bavimo. Naravno za hamam u Raški odmah ćemo preći na izradu projketne dokumentacije,a odmah nakon na izvođenje radova. Mi smo se dogovorili sa predsednicima ove dve opštine i sa muftijom Dudićem dalju saradnju, te da ovo bude samo prvi projekat već da u budućnosti bude još mnogo ovakvih.  Mi u Turskoj obnavljamo i crkve, manastire i sinagoge, dakle naš posao nije vezan za bilo koju veru, već za arheološke ostatke, kulturna dobra i zaostavštine.  Naš moto je trenutno u svetu populran termin samoodrživosti i time se vodimo. Mi smo dužni da sve ove spomenike sačuvamo od propadanja za dalje generacije“, kaže Hurata.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac je rekao da  će lokalna samouprava pružiti svu administrativnu, tehničku i logističku podršku u realizaciji projekta  obnove Isa-begovog hamama bio što uspešnije realizovan. Biševac je izrazio nadu da će ovaj projekat privući i veći broj turista u ovaj grad.

“To je projekat od velikog i višesrukog značaja  za naš grad. Sačuvaćemo jedan kulturno istorijski spomenik koji će doprineti razvoju turizma. Nadamo se da je ovo tek prvi korak u restauraciji Stare čaršije. Na teritoriji Novog Pazara ima puno kulturno istorijskih spomenika iz doba Osmanskog carstva i da se nadam se  da ćemo ih, uz pomoć Vakufske direkcije, u narednom periodu obnoviti.”, izjavio je Biševac.

Predsednik opštine Raške Ignjat Raketić  je podestio da je Vlada Srbije opredelila deo novca za obnovu turskog kupatila u Jošaničkoj Banji i da je deo sredstava, namenjen početku radova, već prebačen Zavodu za zaštitu spomenika kulture u Kraljevu.

“Od velikog je značaja da  ovi projekti budu održivi i verujem da će restauracija i promocija hamama u Jošaničkoj Banji značiti Raški i da će dovesti puno turista iz Turske i ostalih krajeva naše zemlje.  Ova dva hamama spajaju dva grada i vezuju ljude i vere koji žive na ovim prostorima”, kazao je Rakitić.

Predsednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji Mevlud Dudić kazao je da je Isa-begov hamam objekat od izuzetnog značaja .

“Učinićemo sve da ovaj sporazum bude što pre realizovan, a znajući koliko brzo je Vakufska direkcija obnovila hamame u Sarajevu, Skoplju ili Prizrenu čvrsto verujem da će ovaj objekat od izuzetnog značaja biti brzo restauriran i da ćemo se svi u Novom Pazaru zbog njega ponositi”, rekao je Dudić.

 

 

 

S. Redžepefendić

 

Podeli