Politika

Omerović: Presuda Mladiću očekivana

Potpredsednik SDPS-a Meho Omerović rekao je povodom osuđujuće presude Ratku Mladiću za genocid u Srebrenici da je “ova presuda, za najveći zločin koji se desio u Evropi posle  Drugog svetskog rata je očekivana”.

On je istakao da ne mogu postojati genocidni narodi već samo pojedinci koji vrše genocid.

“Mladić je odgovoran za to najteže krivično delo. Najodgovorniji je za sve ono što se dešavalo u Srebrenici.  Srbija kao članica UN mora priznati i ovu sudsku presudu. Izjave onih koji ne prihvataju presudu ili veličaju zločine i zločince neče promeniti niti presudu niti istorijsku činjenicu da se to desilo. Ovom presudom se zatvara i poslednja stranica u radu Suda.Na zalost, sud nije uspeo u onome što mu je bio osnovni zadatak-pomirenje naroda u regionu, pravda za sve žrtve i preživele u ratovima na teritoriji bivše Jugoslavije. I dalje smo svedoci govora i reči mržnje, zvecka se i oružjem često. Nikako da se sučimo sa prošlošču.U državama bivše Jugoslavije imamo razvijene desničarske organizacije i udruženja koja veličaju osveočene zločince!Sve što je usmereno protiv drugih je na ceni a svaki kriminalac i zločinac koji dolazi iz sopstvenog naroda je heroj.

Sve što negira postojanje drugih je izgleda i zvanična politika. Rat, njegovi ciljevi i posledice uvek i svima služe kao pokrivač kada treba izbeci odgovore o kradji, korupciji, velikom broju ugroženih, nezaposlenih, odlasku mladih i pametnih u neku od drzava EU! Tezak je posao i zadatak pred svima nama. Moramo učiti mlade generacije kako se zločini ne bi ponovili!! Imamo li pameti i da li smo svi spremni za to?”- stoji u pisanoj izjavi medijima Meha Omerovića.

 

Podeli