Društvo

Instruktori u auto-školama skupo do licenci

Predavači teorijske nastave i instruktori vožnje u auto-školama polagaće svake pete godine više ispita da bi produžili licencu. Polaganje povlači i veća novčana ulaganja, kao i egzistencijalnu neizvesnost ako se ispit ne prođe. Iz auto-škola reagovali su protestima i pisanjem peticija.

Sakupljanjem potpisa u auto-školama udruženje, koje okuplja zaposlene u ovoj delatnosti, uputilo je protest zbog prakse da predavači i instruktori za obnavljanje licence svake pete godine moraju da izdvoje poprilično novca i uz to da strepe od gubljenja posla ako ispit ne prođu. Naime, stečena licenca za obnavljanje zahteva najmanje pet seminara i polaganje 7-8 ispita koji se plaćaju.

„Da nije materijalne strane ja bih to podržao jer treba da se obnovi znanje i da se uvedu neke nove stvari. Instruktore će to mnogo da košta jer svaki seminar staje oko 10.000 dinara, a ispiti i više“, kaže Rusimir Antonijević iz Auto-škole „Raskrsnica“.

„Polažemo ponovo neki ispit znanja. Sve nas to dodatno zbunjuje jer ako u prvom roku ne položimo mi gubimo posao u školama“, dodaje Suad Idrizović iz Auto-škole „Gazela“.

U auto-školama ne veruju u snagu potpisane peticije i uglavnom se spremaju za ono što je neminovno, a to je ponovno polaganje pred komisijom i plaćanje predviđenih troškova. Najverovatnije da će većina zaposlenih troškove plaćati sami kako bi produžili licencu i zadržali radna mesta.

 

 

 

 

 

Podeli