Kultura

Baltiću uručeno “Pero Ćamila Sijarića”

Književna nagrada “Pero Ćamila Sijarića” uručena je književniku, Muratu Baltiću, za razvoj bošnjačkog romana i ukupnog književnog stvaralaštva Sandžaka. Ova nagrada dodjeljuje se na godišnjem nivou u okviru Sandžačkih književnih susreta i to kao dio obilježavanja, 20. novembra, Dana Sandžaka.

Književnik Murat Baltić do sada je objavio dvije zbirke pjesama, dvije zbirke pripovjedaka i romane „Duvarine“ „Fetva“, „Zekum i nesanica“, „Zapadne vode“ i „Uranijumska braća“.

Članovi žirija u sastavu prof. dr Sead Šemsović, Safet Sijarić i predsjednik žirija, Fehim Kajević odlučili su da ovogodišnja nagrada za razvoj bošnjačkog romana i ukupnog književnog stvaralaštva pripadne ovom književniku iz Sjenice koji živi, radi i piše u Njemačkoj. Nagradu je uručio predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća, Sulejman Ugljanin, a književnik Baltić kaže da mu je ona od posebne važnosti.

” Ovo mi je najznačajnija nagrada, bez lažne skromnosti to kažem, zaista mi puno znači. Značajna mi je prije svega jer priznanje dolazi iz mog kraja, koji se u histroji puno napatio, i što nosi ime jednog velikog pisca kakv je Ćamil Sijarić, čovjeka koji je simbol ovog kraja i koji je udejtinjstvu bdio nad mojim skromnim perom”, rekao je Baltić.

Član žirija, Sead Šemsović, kaže da je Baltić kanonski pisac i da je svojim radom napravio prekretnicu u bošnjačkoj književnosti.

Književnik Murat Baltić rođen je 1952. godine u Sandžaku, selo Ursule kraj Sjenice. Baltić je bio kritičar Miloševićovg režima i često pisao komentare u opozicijskim novinama, zbog čega je izgubio i posao sudije. Kako mu je život bio u opasnosti 92 godine odlazi Njemačku gdje živi I piše do danas.

Nagrada je prvi put dodijeljena 27. juna 2006. godine, književnicima Faruku Dizdareviću iz Priboja i Ibrahimu Hadžiću iz Rožaja. Ostali dobitnici nagrade su Zuvdija Hodžić (za 2007. godinu) i Sinan Gudžević (2008. godine), Zaim Azemović i Asmir Kujović (2010), Safet Sijarić (2012), Fatima Muminović Pelesić.

Nagrada je centralni dio manifestacije tradicionalnih susreti pisaca SAKS, kojim se obilježava Dan Sandžaka, a koji se održavaju 11. put i okupili su 15 pisaca iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Kosova, inostranstva uopšte ali i istaknute pisce iz Sandžaka.

 

Podeli