Društvo

Svjetski dan televizije

Televizija je medij koji izaziva maštu i radoznalost, podstiče obrazovanje i okuplja milione oko zajedničkih interesa. Televizija je i dalje važno sredstvo informacija o životu na planeti. Danas se obilježava Svjetski dan televizije – simbola komunikacije i zajedništva savremenog svijeta.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila je 21. novembar za Svjetski dan televizije Rezolucijom od 17. decembra 1996. godine, zbog činjenice da je televizija glavni instrument u informisanju i uticaju na javno mnijenje, da olakšava društvenu i kulturnu komunikaciju i podstiče saradnju i partnerstvo u svijetu.

Kako je istakla urednica informativnog programa RTV Novi Pazar, Senada Kalić, uprkos svim savremenim tendencijama  televizija je danas ostala ona koja spaja nespojivo, informiše, obrazuje, ali i podstiče kreativnost kod svojih pratilaca, odnosno gledalaca.

“Televizija danas, 21. godinu od donošenja i usvajanja rezolucije od strane Ujedinjenih nacija predstavlja glavni instrument u informisanju i kreiranju javnog mnijenja, te dobro odoljeva novim trendovima kakve su društvene mreže i internet, a da sa druge strane odgovara na potrebe svojih konzumenata da tačno i pravovremeno budu informisani , pa sve češće pribjegava izveštavanju sa lica mjesta. Time se može pohvaliti i naša RTV Novi Pazar koja u zadnje vrijeme izvještava, u svojim živim prenosima, sa svih bitnih događaja koje naši gledaoci mogu pratiti i u našim informativnim, kulturno-zabavnim i sportskim sadržajima ”- istakla je urednica Kalić.

Posljednje studije na koja se pozivaju emiteri na današnji dan u svijetu pokazuju da postoji trend povećanja povjerenja u tradicionalne medije u Evropi i to zbog toga što se publika sve više pita u vjerodostojnost onoga što vide ili pročitaju na internetu. U 70 posto od 33 anketirane zemlje, medijska publika ukazala je da postoji tendencija povjerenja u televiziju, dok u 11 država ovaj medij uživa najveće povjerenje građana.

 

I.Hodžić

 

 

 

 

 

 

Podeli