DruštvoPolitika

Sećanje na rahmetli Šemsudina Kučevića okupilo najuticajnije Bošnjake

U organizaciji Opštine Bajram paša i Udruženja Bosna Sandžak u Turskoj je pripeđeno veče sećanja na tragično nastradalog predsednika Opštine Tutin  Šemsudina Kučevića kojoj su prisustvovali najuticajniji bošnjački lideri iz severnog i južnog Sandžaka.

Večeri sećanja prisustvali su i predstavnici Repulike Turske, odnosno njen državni vrh,  najviši predstavnici izlamskih zajednica Turske, Srbije i Crne Gore, delegacije Novog Pazara, Ttutina i Sjenice, porodica rahmetli Šemsudina Kučevića, njegovi brojni saradnici i prijatelji.

U opštini Bajram paša priređen je prijem za porodicu rahmetli Šemsudina Kučevića kojem su prisustvovali i potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar Rasim Ljajić, potpredsednik Vlade Crne Gore Rafet Husović, pedsednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Sulejman Ugljanin, gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac, predsednik opštine Sjenica Hazbo Mujović, verski poglavari, te istaknuti Bošnjaci koji žive u opštini Bajram paša.

Nakon prijema, visoke zvanice obišle su Dernek, odnosno Udruženje Bosna Sandžak gde je za goste iz čitavog Sandžaka pripeđen prijem. Predsednik Udruženja Muhamed Sandžaktar tokom razgovora upoznao je goste sa radom te organizacije koji su svoje ismpresije izrazili upisavši se u knjigu utisaka.

Nakon obilaska udruženja proučen je mevlud u džamiji na Bajram paši.

U centru za kulturu u Opštini Bajram paša u večernjim satima održan je prigodan program. Sala je bila popunjena do poslednjeg mesta i mala da primi sve poštovaoce rahmetli Šemsudina Kučevića.

Obraćajući se u ime organizatora predsednik Udruženja Bosna Sandžak Muhamed Sandžaktar kazao je da je Šemsudin Kučević bio most koji je spajao Muslimane Bošnjake.

O rahmetli  Šemsudinu Kučeviću  govorio je i potpredsednik Vlade Republike Srbije Rasim Ljajić. On je kazao da o Šemsudinu najbolje govori činjenica da je i 40 dana nakon tragične pogibije u Istanbulu, na jednom mestu okupio sve značajne Bošnjačke političke činioce. Ljajić je podsetio na okolnosti pod kojima je stradao rahmetli Šemsudin I kazao da ga je pobedio put za čiju izgradnju se zalagao, te apelovao da u najkraćem roku put Novi Pazar Tutin bude rekonstruisan, kao i svi putevi u Sandžaku.

’’ Ja mislim da je najbolju ocenu njegovog rada i njegove dobrote dalo na desetine hiljada ljudi koji su bili na njegovoj dženazi i ta glasna šutnja kad se klanjao namaz najbolje je govorila o njemu i svemu onome što je uradio za bošnjački narod’’  kazao je između ostalog potpredsednik Vlade Republike Srbije I ministar Rasim Ljajić I dodao da bi sećanje na rahmetli Šemsudina Kučevića trebala postati tradicija koju bi trebalo orgabizovati svakog oktobra.

U emotivnom obraćanju predsednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Sandžaka Sulejman Ugljanin koji je sa Šemsudinom Kučevićem od ranih devedesetih pa do poslednjeg njegovog dana radio i borio se za interese Bošnjaka, govori je o saradnji sa njim, posebno istakavši veliki bol zbog nenadoknadivog gubitka.

’’On je bio moj prijatelj i brat.Bio je čovek koji je u srcu nosio ljubav za sve dobre ljude.Četrdeset dana posle strašnog događaja i njegove pogibije bol ne prolazi i ništa više nije isto.Sandžak i svi mi smo izgubili velikog čoveka, ja lično sam ostao bez voljenog brata. Moram vam priznati da mi svakim danom sve više nedostaje’’ rekao je Sulejman Ugljanin.

Porodica rahmetli Šemsudina Kučevića zahvalila je organizatorima, predsedniku opštine Bajram paša I Udruženju Bosna Sandžak, kao I svima koji su dolaskom I prisustvom doprineli da sećanje na rahmetli Šemka živi.

 

Senada Kalić

Podeli