Društvo

Sudije o izmenama Ustava

 

Društvo sudija Srbije danas je u Višem sudu u Novom Pazaru organizovalo okrugli sto o najavljenim izmenama Ustava zemlje.  Deo promena, ovog najvišeg zakona države, odnosi se i na organizaciju u okviru ove profesije kojima sudije nisu zadovoljne.

Srbija se nalazi u procesu evropskih integracija, otvorena su poglavlja koja se odnose na pravosuđe a slede i promene Ustava u delu koji se odnosi na način izbora nosioca pravosudnih funkcija. Rad na izmenama Ustava bi trebalo da uključi što je više moguće relevantnih učesnika kako bi o tom aktu bio postignut konsenzus. Društvo sudija i tužilaca Srbije organizuje širom zemlje razgovore na ovu temu pa je danas okrugli sto o promenama Ustava organizovan i u Višem sudu u Novom Pazaru.

Hoće li, izmenama Ustava, izbor sudija biti zamaskiran i izvršen od strane tela koja su pod uticajem izvršne vlasti? Dragana Boljević, predsednica Društva sudija Srbije,  smatra da prema predloženim izmenama sudije neće same suditi.

Predlog je, navodi Boljević, da će pored samog načina izbora, sa kojim se ne slažu, sudijama sertifikaciona komisija govoriti šta je dobar primer sudske odluke u određenom predmetu, pa će tako morati da i sude. Sudije se ne slažu ni sa time što će nekom trećem telu ,ombudsmanu na primer, biti povereno ocenjivanje kako sudovi rade.

.

 

Podeli