U Atini isplivavala tela

 

U poplavi izazvanoj jakom kišom u predgrađima Atine stradalo je najmanje 15 ljudi. Poplava je počela juče ujutru i od tada broj mrtvih neprestano raste.

Predveče su vatrogasci naveli da je život izgubilo 13 muškaraca i žena, uglavnom starijih, dok je obalska straža prijavila dve žrtve. Neke osobe su nastradale u svojim domovima, poput dvoje staraca koji su živeli u podrumima, a druge je odnela voda dok su bili napolju ili u automobilima.

Lučka policija je saopštila da je more izbacilo tela dva čoveka. Najmanje 12 ljudi je hospitalizovano, a jedna osoba se vodi kao nestala. U predgrađima Atine Nea Paramos, Mandra i Megara je nakon celonoćnih jakih pljuskova juče ujutru naišla reka blata koja je nosila sve pred sobom.

Mnogi su ostali bez krova nad glavom nakon što je vodena stihija poplavila dva priobalna grada, Nea Peramos i Mandra. Neki stanovnici su bili primorani da se popnu na krovove i balkone, dok je bujica nosila mnoge automobile, rušeći zidove kuća. “Ovo je biblijska nesreća…Sve je nestalo”, rekla je gradonačelnica Mandre Jana Krikuku televiziji ERT.

U pogođenim prodručjima je proglašeno vanredno stanje, a na teren je poslato gotovo 200 vatrogasaca. Vatrogasna služba je saopštila da je primila više od 600 poziva u pomoć.

Grčki premijer Aleksis Cipras je izrazio “duboku tugu” i objavio dan žalosti. “Ovo su veoma teški trenuci za Grčku. Proživljavamo veliku katastrofu”, rekao je Cipras u obraćanju javnosti, prenosi Rojters.

Grčki premijer je naveo da će bez odlaganja biti usvojene mere podrške za ugrožena domaćinstva i preduzeća. Međutim, Atinjani su upozoreni da ih večeras čekaju nove vremenske nepogode.

Izvor:TANJUG

Podeli