Društvo

Husović: Crna Gora da ukloni krst sa Sahat kule

 

 

Podgorica — Predsednik Bošnjačke stranke Rafet Husović i potpredsednik vlade očekuje od, kako je rekao, većinske Crne Gore da ukloni krst sa podgoričke Sahat kule.

“Ja nisam vratio krst na vakuf Osmanagića i onaj ko je to uradio zaista nije imao sluha za građansku Crnu Goru. Nismo se stranački mešali u taj posao, što je bilo u nadležnosti državnih organa”, kazao je Husović.

“Skoro kompletna društvena javnost osudila je vraćanje tog krsta i što se nas tiče to je pitanje zatvoreno, ali očekujem od većinske Crne Gore da ukloni taj krst. Kada će to uraditi, na njima je..”, dodao je.

Husović je rekao da zbog tog krsta više nema volje ni da prođe pored Sahat kule i da ne zna koji će musliman više poći da vidi Sahat kulu, dodajući da tim stavom stavlja tačku na tu priču.

Dodao je, međutim, da ne očekuje da to pitanje može proizvesti etničku distancu u Crnoj Gori.

Podsetimo, “Večernje novosti” objavile su u septembru da je krst sa Sahat-kule u Podgorici, koji je više od stotinu godina bio njeno obeležje, uklonjen tokom restauracije ovog objekta i rekonstrukcije trga Bećir-bega Osmanagića.

Povodom ovoga reagovali su iz Mitropolije crnogorsko-primorske, ocenjujući da se radi o skandaloznoj odluci podgoričkih vlasti. Pozivaju na odgovornost sve koji su doneli takvu odluku, zahtevajući od nadležnih da se krst što pre vrati na Sahat-kulu.

Izvor:TANJUG

Podeli