Društvo

Odbornici o budžetu i Statutu

Drugim rebalansom budžeta grada postignut je suficit od 88 miliona dinara, a Novi Pazar dobio je novi Statut, koji je usklađen sa relevantnim zakonima Republike Srbije, neke su od odluka, koje su se danas našle pred odbornicima lokalnog parlamenta. Usvojena je Strategija komunikacije kojom se unapređuje  transparentnost rada lokalne samouprave.

Odbornici Skupštine Novog Pazara izglasali su i odluku o izradi generalnog urbanističkog plana za teritoriju celog grada, kako bi se omogućilo ozakonjenje nelegalno izgrađenih objekata.

Na današnjoj sednici Skupštine grada pred odbornicima se našao i novi Statut grada.

Tekst novog Statuta usklađen je sa svim relevantnim pozitivnim zakonskim propisima.

Nakon stupanja na snagu statuta pristupiće se donošenju čitavog seta pratećih odluka, koje će omogućiti njegovu potpunu primenu.Predsednica Skupštine Ifeta Radončić ocenila su donošenje budžeta i novog Statuta  dva veoma značajna akta.

Odbornici Skupštine Novog Pazara raspravljali su i o rebalansu budžeta za ovu godinu kojim je postignut suficit  od 88 miliona dinara.

Čak ni više novca u gradskoj kasi nije naišlo na pozitivne reakcije odbornika opozicije.

Pomoćnik gradonačelnik I odbornik u Skupštini Nihad Hasanović kaže da predstavnici grada ne obilaze Novopazarce u dijaspori sa sedžadom, već im kroz konkretne projekte nude da budu investitori, ted a svoj capital prenesu ovde.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac kazao je  da  je reč j o drugom suficitu za ovu godinu što kako je rečeno, proizilazi iz domaćinskog odnosa prema novcu građana. Sve stavke u budžetu imaju jednaku važnost za lokalnu zajednicu, o čemu se pri izradi i budžeta i rebalnsa posebno vodilo računa

Usvojena je i Strategija komunikacije grada Novog Pazara do 2022.godine, koja je celovit document, a definiše procedure komuniciranja lokalne samouprave u više pravaca, komunikaciju sa javnošću I internu komunikaciju. Rok za implementaciju dokumenata je 5 godina. Cilj je unapređenje transparanetnosti kojoj lokalna samouprava pridaje izuzetnu važnost I uključivanje javnosti u proces donošenja odluka. Odbornici gradskog parlamenta, između ostalog, razmatrali su i predlog Programa kontrole i smanjenja broja pasa lutalica na teritoriji grada.

Na dnevnom redu današnje Skupštine bila je i odluka o utvrđivanju prosečnih cena kvadrata nepokretnosti na osnovu kojih će se obračunati porez na imovinu za 2018. Godinu, koji će biti skuplji 2% u odnosu na prošlu godinu zbog 0,8 % godišnje amortizacije za koju se smanjuje indeks povećnja.

Sednica lokalnog parlamenta počela je odavanjem počasti predsedniku Opštine Tutin Šemsudinu Kučeviću koji je početkom oktobra tragično izgubio život.

Odbornici su u dnevni red uvrstili predlog da jedna ulica u Novom Pazaru nosi ime rahmetli Šemsudina Kučevića.

Većinom glasova usvojene su i izmene Odluke o gradskim upravama Novog Pazara.

 

 

Podeli