Categories: Politika

Brnabić: Novac za izbore ili za neke bolje stvari

Predsednica vlade Ana Brnabić izjavila je danas da se novac, koji bi bio izdvojen za eventualne vanredne parlamenarne izbore, uvek može iskoristi za bolje stvari, ali da je to pitanje “kost benefit analize” – da li je u ovom trenutku bolje da imamo izbore ili je bolje da ih nemamo i novac za to investiramo na drugi način.

– Ta odluka nije donesena. Svakako da može da se iskoristi taj novac za neke bolje stvari, ali važno je dobro odvagati i analizirati tu odluku – rekla je Brnabić novinarima, upitana da komentariše što RIK-a za 2018. godinu nema planiran novac za vanredne izbore i da li bi sredstva za eventualne izbore mogla pametnije da se utroše.

Dajemo sve od sebe za bolje uslove i plate u zdravstvu

Predsednica vlade izjavila je danas da država daje sve od sebe da poboljša uslove za rad lekara i medicinskih radnika, odobrava nove specijalizacije, uz povećanje plate zaposlenih u zdravstvu.

Ona je navela da je ove godine odobreno zapošljavanje 4.000 medicinskih radnika, kao i da je predviđeno povećanje od deset odsto u zdravstvu od 1. januara 2018. godine.

Kao problem je istakla to što su u prethodnih skoro deset godina bile zabranjene specijalizacije, pa imamo generacije koje su propuštene i što treba nadoknaditi.

– “Dajemo sve od sebe, čula sam više puta ministra zdravlja da će nam trebati četiri do pet godina da nadoknadimo što je neko zabranio specijalizacije. Što je strašno – rekla je Brnabić odgovarajući na pitanja novinara o merama za sprečavanje odliva medicinskog kadra.

Uz to, dodala je, država ulaže puno sredstava u infrastrukturu u zdravstvu.

– “Zavšravamo KC Niš, kao najmoderniji, krenuli smo u tender za KCS u Beogradu, spremamo za KC Vojvodine… Pravimo I fizički bolje uslove da ljudi rade normalno. To je ono što možemo da uradimo u ovom trenutku” – rekla je Brnabić.

Na konstataciju novinara da u novim ustanovama neće imati ko da radi, ako medicinari odlaze, Brnabić je rekla da odliv kadrova nije samo problem Srbije, već i drugih zemalja EU.

“Ne znam šta bi bila konkurentna plata, ne možete da date konkurentnu platu u odnosu na Švajcarsku ili Nemačku, ali ni troškovi života nisu isti u Srbiji i Nemačkoj. Trudimo se da povećamo platnu moć u skladu sa mogućnostima i da im damo bolje uslove za rad”, rekla je Brnabić.

Imamo dijalog sa Grupom za slobodu medija

Premijerka Brnabić kaže da će vlada probati u narednih desetak dana, do dve nedelje, da odgovori na zahteve Grupe za slobodu medija, sa kojom je razgovarala u utorak.

– ”Nisam garantovala da će odgovori biti pozitivni, ali mi je važno da sada imamo dijalog” – rekla je Brnabić novinarima u Beorgadu upitana u kom roku se nakon razgovora mogu očekivati neki konkretni rezultati.

“Mi smo se u potpunosti složili da krećemo sa različitih stanovišta, iz dva različita “ćoška” u tom ringu, da ne treba da budemo neprijatelji i da treba da nastavimo dijalog”, dodala je premijerka.

Kako je rekla, atmosfera nije dobra i koliko predstavnici Grupe za slobodu medija misle da atmosfera nije dobra za medije, toliko ona lično misli da atmosfera nije dobra za ljude koji pokušavaju da voze državu, jednako.

– “O tome smo pričali, važno je da imamo dijalog. Postoje neke stvari koje su neupitne. Nadam se za desetak dana, dve nedelje da pošaljemo odgovore, pa da nastavimo dijalog” – rekla je Brnabić.

Izvori: Blic, Tanjug

Podeli

Selma Ljajic

Recent Posts

U Neumu ulovljen najopasniji morski pas

Lokalni ribar je u Neumu ulovio modrulja, morskog psa koji je još poznat pod nazivima…

6 hours ago

Danas je Veliki četvrtak

rpska pravoslavna crkva danas obeležava Veliki četvrtak (Veliko bdenije). Ovaj pokretni praznik obeležila su četiri…

6 hours ago

SDPS: Podržavamo izbor vlade, obezbeđuje ravnomerni regionalni razvoj

Zamenik predsednika poslaničke grupe Socijaldemokratske partije Srbije Muamer Bačevac istakao je dana u Skupštini Srbije…

6 hours ago

Murić pokorila Oderco, Ćatović treći

Saima Murić pobedila na Evropskoj juniorskoj uličnoj trci u Odercu, dok je Aldin Ćatović zauzeo…

17 hours ago

Novi Pazar – Javor 1:0

Jedini gol postigao je Nikola Srećković u 60. minutu.

20 hours ago

Bačevac: Od suštinske važnosti izgradnja saobraćajnice Kraljevo – Novi Pazar

Bačevac: Dobro je što imamo tri ministra iz reda manjinskih naroda, ali građane Novog Pazara…

21 hours ago