Categories: Društvo

Ministarka o rodnoj ravnopravnosti: Žene u Srbiji zarađuju 30 odsto manje nego muškarci na istom poslu

 

Srbija još uvek nije rodno ravnopravna zemlja, žene su u privatnim i državnim preduzećima su još uvek plaćene oko 30 odsto manje nego njihove muške kolege, ali ima i napretka kada je reč o rodnoj ravnopravnosti, izjavila je danas ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Mihajlović, koja je i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost učestvovala je na konferenciji “Lokalni mehanizmi za rodnu ravnopravnost – na putu ostvarivanja politike rodne ravnopravnosti na lokalnom nivou” a, kako je novinarima rekla, na državnom nivou je napravljeno mnogo kada je reč o ovoj oblasti, ali da pravi posao predstoji na lokalu.

“Od oko 160 lokalnih samouprava, samo je 10 gradonačelnica ili predsednica opština, što nije dovoljno”, rekla je Mihajlović i dodala je da svaka lokalna samouprava dužna da ima bar jednu osoba koja će se baviti rodnom ravnopravnošću i dužna da ima Savet za rodnu ravnopravnost.

Taj Savet treba da , kako je rekla, sprovodi projekte koji bi se bavili većom zastupljenošću žena.

Na državnom nivou, kaže Mihajlović, čeka se Zakon o rodnoj ravnopravnosti a uvedeno je i rodno odgovorno budžetiranje, što znači, da će svako ministarstvo voditi računa ko su krajnji korisnici sredstava, muškarci ili žene.

Srbija u ovoj oblasti ima još dobrih rezultata, kako je navela, od četiri lokalne samouprave koje su u poslednje četiri godine potpisale Povelju rodne ravnopravnosti, sad ih u Srbiji ima 46.

Srbije je i jedina zemlja u Evropi koja nije članica EU a uvela je indeks rodne ravnopravnosti, podsetila je Mihajlović.

Kada je reč o rodnoj ravnopravnosti, Srbija je na više nivou od nekih zemalja regiona, ali one oblasti u kojima ima mesta za napredak jesu tržište rada i primenjivanje akata na lokalnom nivou.

Ambasador Švajcarske u Srbiji Filip Ge rekao je da njegova zemlja “drži visoku cenu” kada se radi o rodnoj ravnopravnosti, te da zato švajcarska vlada podržava napore i posvećenost Srbije da unapredi rodnu ravnopravnost. Zajedno sa EU, Švajcarska podržava 34 rodnih saveta u 34 opštine u južnoj i jugozapadnoj Srbiji.

Švajcarska će nastaviti da podržava Srbiju i naša vlada na korak je do usvajanja nove strategije saradnje sa Srbijom koja bi trebalo da ima uvećan budžet, a naredne četiri godine ostaćemo medju top tri najveća donatora, a rodna ravnopravnost ima posebno mesto u našim naporima.

Direktor Kancelarije Unicefa u Srbiji Mišel Sen Lo izrazio je zahvalnost ministarki Mihajlović na trudu koji ulaže i dodao da je važno da se u Srbiji “sedne i razgovara” jer je “svi moraju imati ista prava – i žene i muškarci”.

Tanjug

Podeli

Biljana Veljovic

Recent Posts

Novi Pazar i dalje u KLS

Još jedno mesto Srbiji u ABA ligi sačuvalo je Pazarce u domaćoj eliti, iako su…

5 hours ago

Lekić čestitao Uskrs

Lekić čestitao Uskrs

12 hours ago

Vaskršnja čestitka zamenika gradonačelnika, Vladimira Marinkovića

Vaskršnja čestitka zamenika gradonačelnika, Vladimira Marinkovića

12 hours ago

Biševac čestitao Uskrs

Biševac čestitao Uskrs

13 hours ago

Slab saobraćaj na putevima

Na autoputevima, prioritetnim i frekventim putnim pravcima jutros gotovo i da nema vozila a u…

13 hours ago

Danas promenljivo oblačno i toplije, temperatura do 27 stepeni

U Srbiji danas promenljivo oblačno sa dužim sunčanim intervalima i toplije, samo je u brdsko-planinskim…

13 hours ago