Evropska politika i ruralni razvoj

Evropski pokret u Srbiji i Fakultet političkih nauka u saradnji sa Evropskim pokretom iz Kraljeva, organizovali su debatu pod nazivom ”Evropska politika i razvoj ruralnih zajednica u Srbiji”. Debata je održana u prostorijama Međuopštinske unije poljoprivrednih udruženja za Novi Pazar, Sjenicu i Tutin. Deo je projekta ”Evropa za mene”, koji podržava Delegacija Evropske unije u nameri da se pokrenu razgovori o temama značajnim za Srbiju u procesu evropskih integracija.

Govoreći o opcijama i mogućnostima u procesu evropskih integracija stručni predavači su i ovom prilikom potencirali na udruživanju poljoprivrednika. Profesorka Univerziteta u Beogradu Ksenija Petovar istakla je da praksa pokazala kako je udruživanje najefikasniji način za unapređenje proizvonje i ruralni razvoj.

Petovar je istakla da treba iskoristiti evropske fondove koji su sada, kako je kazala, dostupni svima.

O tome koje su opcije pred Srbijom I kakve mogućnosti nudi process evropske integracije za ruralni razvoji govorili su i: Sarita Bradaš, istraživačica Fondacije Centra za demokratiju, Igor Kojčić, projektni menadžer Inicijative za razvoj i saradnju i Bisera Šećeragić iz Evropskog pokreta u Srbiji.

U Sloveniji i Austriji preko 50 odsto stanovništva živi u ruralnim područjima. U Srbiji, međutim, situacija je drugačija. Dok ljudi u gradovima nemaju posla u selima nema ko da radi, jer je svako četvrto selo na putu nestajanja. Debate o ruralnom razvoju u Srbiji održavaju se u okviru projekta ‘’Evropa za mene’’, koji podržava Delegacija evropske unije.

S.Lj.

Podeli