Categories: DruštvoPolitika

Bošnjaci u Turskoj: Dudićev predlog podseća na skori pokušaj državnog udara u Turskoj

Nedavna izjava predsednika Mešihata Islamske zajednice u Srbiji Mevluda Dudića o pokretanju inicijative za formiranje muftijstva za Bošnjake u Turskoj sa, kako je naveo, ciljem da se i njima omogući ostvarivanje verskih prava u skladu sa njihovim interesima i potrebama izazvala je oštru reakciju među Bošnjacima u Turskoj.

Pismo Uprave Udruženja Bosna Sandžak upućeno Ilsmaskoj zajednici u Srbiji prenosimo u celosti.

’’Uprava Udruženja Bosna Sandžak tvrdi da ih ovakve izjave podsećaju na skori pokušaj državnog udara koji je počinio neko krijući se iza vere i zloupotrebljavajući veru. U dopisu koje je to Udruženje uputilo Islamskoj zajednici u Srbiji navodi se da Dudićeve izjave smatraju potezom podvojnosti i razbijanjam, te da neće dozvoliti da se neko sa strane meša u tamošnju Islamsku zajednicu- Dijanet i u poredak života u njihovoj državi.

U Sarajevu 28.oktobra 2017. godine na održanoj sednici aktuelnog saziva „Sabora Islamske zajednice Bosne i Hercegovine“  kojoj je prisustvovao i predsednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji dr Mevlud Dudić kako prenose mediji bliski Muameru Zukorliću, predsednik Mešihata Islamske zajedfnice u Srbiji dr Mevlud Dudić u svom izlaganju pokrenuo je inicijativu za formiranje  muftijstva  za Bošnjake u Turskoj  sa ciljem da se i njima omogući ostvarivanje verskih prava u skladu sa njihovim interesima i potrebama „JER SU SADA VJERSKA PRAVA BOŠMNJAKA  U TURSKOJ UGROŽENA“.

Nažalost, primoravate nas Bošnjake koji živimo u Turskoj  da odgovorimo na ovu vašu nespretnu ili zlonamernu izjavu:

Godpodine Dudiću,

Vi kao predsednik Islamske zajednice  u Sandžaku odakle potiču mnogi Bošnjaci koji žive u Turskoj, iznenadili ste nas vašom izjavom.Već nekoliko dana pokušavamo da sami sebe ubedimo,da li ima čoveka u Sandžaku koji bi pomislio ono što ste vi izneli  i predložili na sednici sabora.

Kada pogledamo danas jedan od najvećih problema Islamskog sveta  jeste međusobna podela. A ta podela, na žalost postoji i kod vas u Sandžaku. I pored svih tih podela ponosni smo na Bošnjake koji  žive u Turskoj i šire, koji se ne osvrću na te vaše unutrašnje podele nego izgrađuju i renoviraju džamije  i druge objekte u Sandžaku  i u drugim mestima. I drže se hadisa „Kada daje desna ruka  da leva ne vidi“.

Ova izjava podseća nas i na skori pokušaj državnog udara koji je počinio neko krijući  se iza vere i zloupotrebljavajući veru. Ali ste i videli  kako je taj pokušaj završio i kako su svi Bošnjaci koji žive ovde bili protiv i oštro osudili taj pokušaj rušenja  demokratskog poretka  u ovoj zemlji.

Baš kada je naša zemlja napadnuta  sa nekoliko terorističkih grupa i kada eksploatatatori  i kolonizatori vrše pritisak, postavljaju embargo svske vrste ,ovakva izjava jednog predvodnika Islamske zajednice ne dolikuje i ne može se smatrati prijateljskim nego je već  razbojnička i ne može doprineti nikakvom dobru Bošnjacima.

Mi Bošnjaci koji živimo  u Turskoj, i oni koji žive u Sandžaku, Bosni i Hercegovini  i u celom svetu dobro znaju da mi u ovoj Zemlji imamo slobodu vere, pa i druge slobode kojih nikada nismo imali u svojoj postojbini i kojih i danas nema u mnogim delovima sveta.

Ovu izjavu smatramo potezom podvojnosti  i razbijanja, nećemo zaboraviti i nećemo dozvoliti  da nam se neko sa strane  meša u našu Islamsku zajednicu-Dijanet, i u poredak života u NAŠOJ DRŽAVI” navodi se u pismu koje je Uprava Udruženja Bosna Sandžak uputila Islamskoj zajednici u Srbiji.

Senada Kalić

Podeli

Selma Ljajic

Recent Posts

Novi Pazar ima šampionku Evrope u boksu: Zlatna Kuluhova!

Kristina Kuluhova u finalu kategorije do 63 kilograma u Beogradu podeljenom odlukom sudija pobedila reprezentativku…

7 hours ago

Pazarci završili sezonu, FON Banjica u polufinalu plej-ofa

Beograđani su dobili drugu utakmicu u Novom Pazaru sa 2:0, pa su sa dve pobede…

8 hours ago

Super liga Srbije: Radnik – Novi Pazar 1:4

Novi Pazar je sa 39 bodova deveti u Super ligi Srbije, odnosno vodeći u plej-aut…

11 hours ago

Radni vikend u SDP: Zasedali Politički savet i Komisija za statutarna pitanja

U centrali Sandžačke demokratske partije (SDP) u Novom Pazaru radna subota. Protekla je u održavanju…

13 hours ago

Međedović bez trećeg kola u Madridu

Novopazarac propustio dve set lopte u desetom gemu prvog seta.

16 hours ago

Međedović gubi u Madridu: Lehečka vodi 1:0 u setovima

Teniser iz Novog Pazara, Hamad Međedović, izgubio je prvi set u drugom kolu masters turnira…

17 hours ago