Kultura

„Mi djeca stanice Zoo“

U svečanoj sali novopazarskog Kulturnog centra za učenike Gimnazije i Tehničke škole prikazan je film ”Mi djeca stanice Zoo”, koji se bavi problemom narkomanije i socio-ekonomskim temama. Na osnovu istoimenog romana Kristijane Felšerinov, scenarijo i režiju potpisuje profesorka srednje škole ”Bećo Bašić” iz Plava, Senada Đešević.

Za filmski prikaz sveprisutnog problema narkomanije i raspada porodice zaslužna je profesorka iz Plava Senada Đešević. Na ovaj način, htela je kaže da, uprkos patrijarhalnoj sredini i nedostatku institucionalne podrške na početku, mladima otvori oči, skrene pažnju i pošalje poruku da su ovakvi problemi rešivi.

„Mi ovo književno delo radimo u drugoj godini gimnazije. Do sada smo organizovali brojne debate koje se bave problemom narkomanije, ali smo imali i ogledne časove, radionice i slično. Sa ovim filmom sam htela da uradim nešto novo.  Tema ove knjige je nažalost aktuelna “, rekla je profesorka Senada Đešević.

Glavnu žensku ulogu u filmu igra srednjoškolka, Samra Neljković. Ona kaže da je veoma zadovoljna.

„Svi su bili oduševljeni našom glumom i našim projektom. Pogotovo u našem kraju. Mnogi  nisu na početku verovali da možemo da uradimo to“, kaže Samra Neljković.

Film ”Mi djeca sa stanice Zoo” do sada je prikazan u Plavu, Rožajama, Petnici i Bijelom Polju, gde je naišao na pozitivne kritike. Pored edukativnog i preventovnog deveta projekcija filma imala je i humanitarni karakter.

Podeli