Lončar: U Srbiji dijabetes peti uzrok smrti, 710.000 obolelih

Dijabetes je u Srbiji peti medju vodećim uzrocima smrti, a po proceni Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” 710.000 odraslih ima dijabetes, izjavio je danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Lončar je na konferenciji povodom Svetskog dana dijabetesa, 14. novembra, kazao da polovinu obolelih od dijabetesa čini radno sposobno stanovništvo, a da se tip dva dijabetesa sve češće dijagnostifikuje kod dece i adolescenata.

“Zbog učestalosti brojnih komplikacije koje ga prate, dijabetes nameće veliki ekonomski teret zdravstvenom sistemu i čitavom društvu. Troškovi zdravstvene zaštite obolelih od dijabetesa su dva do tri puta veći u odnosu na troškove za one koji ga nemaju”, rekao je Lončar.

Najavljujući formiranje nacionalnog referentnog centra za dijabetes, Lončar je kazao da je u toku izrada novog nacionalnog programa za prevenciju dijabetesa i registra pacijenata.

Lončar je naveo i da po proceni Medjunarodne federacije za dijabetes svaka 11 osoba u svetu ima tu bolest, što je približno 415 miliona ljudi.

“To odgovara populaciji evropskog kontinenta. Broj obolelih neverovatnom brzinom raste i prema sadašnjim prognozama do 2040. godine biće uvećan za više od 50 odsto, odnosno iznosiće više od 600.000 miliona. Najviši porast se očekuje u zemljama niskog i srednjeg prihoda. Problem je što veliki broj ljudi i ne zna da ima dijabetes”, kazao je Lončar.

Dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu Nebojša Lalić rekao je da je novi sveobuhvatan registar obolelih od dijabetesa važan za pacijente i lekare, jer će omogućiti praćenje podataka o načinu i uspešnosti lečenja, a biće i indikator uspešnosti zdravstvene zaštite.

Lalić, koji je i član Republičke stručne komisije za praćenje šećerne bolesti, istakao je važnost što će postojati knjiga evidencije o pacijentima iz koje će jasno moći da se sagleda stanje pacijenta.

Podsetio je da su od 2014. godine u domove zdravlja vraćena savetovališta za dijabetes i naveo da 36 odsto ukupnog broja obolelih od dijabetesa u Srbiji ne zna da je bolesno.

izvor: Beta

Podeli