Društvo

BiH portali: Zukorlićeva IZ želi podeliti Islamsku zajednicu u Turskoj!?

Zukorlićeva Islamska zajednica želi da podeli islamsku zajednicu u Turskoj – prenosi portali u Bosni i Hercegovini. Predsednik Mešihata islamske zajednice u Srbiji Mevlud Dudić pokrenuo je krajem oktobra u Sarajevu na sednici Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini inicijativu da se ozbiljno razmisli o formiranju muftistva za Bošnjake u Turskoj, zbog, kako navode brojni bosanskohercegovački portali, velikog broja iseljenih Bošnjaka muslimana koji žive u ovoj zemlji, a sve sa ciljem da se i njima omogući ostvarivanje verskih prava u skladu sa njihovim interesima i potrebama – prenose portali.

Sjednici su prisustvovali reisu-l-ulema IZ u BiH Husein ef. Kavazović, muftije i članovi Rijaseta. Sabor je, između ostalog, razmatrao i prihvatio nacrt Pravilnika o organizaciji Islamske zajednice u BiH u dijaspori i uputio ga u daljnju proceduru. Kako prenosi portal saznajemo.net, blizak Muameru Zukorliću, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji Mevlud Dudić je u svom izlaganju tokom rasprave podržao nacrt Pravilnika ali je ukazao na određene specifičnosti sa kojima se susreću muslimani koji žive u brojnim državama zapadne Evrope, Amerike i Australije.

Također, kako prenosi ovaj portal, Dudić je navodno pokrenuo inicijativu da se ozbiljno razmisli o formiranju muftistva za Bošnjake u Turskoj, zbog velikog broja iseljenih Bošnjaka muslimana koji žive u ovoj zemlji a sve sa ciljem da se i njima omogući ostvarivanje vjerskih prava u skladu sa njihovim interesima i potrebama.

Ova inicijativa zapravo nastaje zbog navodnog ostvarivanja vjerskih prava Bošnjaka u Turskoj što implicira da su sada vjerska prava Bošnjaka u Turskoj ugrožena.

Podeli