Društvo

Zamena letnjih pneumatika

 

Vozači u Srbiji od 1. novembra do 1. aprila moraju na svojim vozilima da imaju sve četiri zimske gume ukoliko na kolovozu ima snega, leda ili poledica, a Agencija za bezbednost saobraćaja i Auto-moto savez Srbije pozvali su građane da ne koriste letnje pneumatike u tom periodu ako žele da budu bezbedni u saobraćaju. To svake godine napravi i dobar posao vulkanizerima.

Iako zimske gume nisu obavezne od 1. novembra do 1. aprila ako nema snega, leda ili poledice, stručnjaci upozoravaju da su performanse letnjih guma neogovarajuće po hladnom i vlažnom vremenu i da ih svakako treba zameniti. Vozači su već postali toliko disciplinovani da je i pre 1.novembra počela gužva kod vulkanizera.

„Ima gužve, ljudi se pridržavaju propisa. Bilo je gužve i pre 1. novembra, sad je malo manje. Veoma je važno da se gume zamene zimskim jer na niskim temperaturama letnje gume postaju tvrde i slabo prijanjaju na podlogu što ugrožava bezbednost“, kaže vulkanizer Milan Marić.

Nove zimske gume se mogu kupiti već po ceni od oko 4.000 dinara. Vozačima savetujemo da posete više prodavnica jer su gume jeftinije tamo gde se nabavljaju još tokom letnjih meeseci.

Kazne za korišćenje letnjih umesto zimskih guma se kreću od 6.000 do 20.000 dinara, dok su za pravna lica od 100.000 do 800.000 dinara.

 

 

Podeli