Srbiju čeka poskupljenje goriva

Skok cena nafte na svetskom tržištu, uzrokovan time što je saudijski princ prestolonaslednik Mohamed bin Salman naredio hapšenje velikog broja zvaničnika te zemlje zbog korupcije, uticaće na povećanje cena goriva u Srbiji, ali taj rast neće biti veliki, tvrdi stručna javnost.

Ekspert za energetiku Vojislav Vuletić ne veruje da će zbivanja u Saudijskoj Arabiji izazvati astronomski rast cena naftnih derivata niti da će kriza na svetskom tržištu nafte biti dugotrajna.

– Svakako da možemo očekivati da će vlasnici benzinskih pumpi u Srbiji shodno povećanju cena sirove nafte povisiti maloprodajne cene benzina. Međutim ne verujem da će taj rast biti visok. Pod brojem jedan, postoje i drugi snabdevači naftom na svetskom tržištu a ne samo Saudijci. Pod brojem dva ne verujem da će efekti krize nastale zbog dešavanja u Saudijskoj Arabiji potrajati u dužem periodu. Pod brojem tri vlasnici benzinskih pumpi su svesni kolika je realna kupovna moć građana u Srbiji tako da moraju i o tome da vode računa kada formiraju cenu goriva – objašnjava naš sagovornik.

On dodaje da povećanje cene goriva, za koje tvrdi da će biti malo, očekuje tek kada pumpadžije počnu da nabavljaju gorivo po cenama koje će biti uvećane zbog rasta cene nafte na svetskom tržištu.

Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije, kaže za Danas da berzanska cena sirove nafte neminovno utiče na cene goriva na benzinskim pumpama, ali da taj uticaj nije jedini i uvek se manifestuje sa znatnim zakašnjenjem.

– Oko 55 odsto cene goriva su državna zahvatanja, to su akcize, PDV i razne naknade, a onaj manji deo maloprodajne cene se određuje na tržištu, na koje pored berzanskih kotacija utiče čitav niz parametara. Važno je naglasiti da je tokom prethodnih pet meseci cena nafte imala trend rasta, dok su cene goriva u Srbiji gotovo bile nepromenjene – ističe Mićović. On tvrdi da ne treba očekivati velika povećanja maloprodajnih cena goriva kada do toga dođe. Drugim rečima, ako je skok cena nafte za 50 odsto, to ne znači da će gorivo poskupeti u tom procentu, već u daleko nižem.

Podsećanja radi, ovih dana je američka “laka” nafta za isporuku u decembru poskupela za 64 centa na 56,28 dolara za barel na Njujorškoj berzi, što je najviši nivo od jula 2015. godine. Cena severnomorske nafte “brent” za isporuku u januaru ojačala je za čak 1,3 odsto na 62,90 dolara za barel na londonskoj berzi ICE Fjučers Evropa, nakon što je u petak porasla za 2,4 odsto na 62,07 dolara, najviši nivo od jula 2015. godine. Do najvećeg skoka cena “crnog zlata” u poslednje dve godine je došlo nakon što je u Saudijskoj Arabiji uhapšeno 11 prinčeva i 38 bivših ministara, poslanika i biznismena.

izvor: Danas

Podeli