Erdoan: Mir i stabilnost Balkana od najvećeg značaja za Tursku

Mir i stabilnost Balkana je od najvećeg značaja za Tursku, poručio je predsednik Redžep Tajip Erdoan u pismu predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, i istakao da s tim u vezi visoko ceni konstruktivan pristup koji pokazuje predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

U pismu predsedniku Srbije, kojeg oslovljava sa “gospodine predsedniče, dragi prijatelju, Erdogan je zahvalio na gostoprimstvu tokom nedavne posete Beogradu i Novom Pazaru i istakao da pomno prati “odvažne korake” koje Vučić preduzima ka zemljama regiona.

“Turska je uvek spremna da doprinese zalaganjima usmerenim ka zaštiti mira i stabilnosti. Saradnja Turske i Srbije, ključnih zemalja regiona, biće najčvršća osnova za stabilnost i blagostanje regiona”, poručio je Erdogan.

Navodi se da u tim okvirima, predsednik Turske smatra da je Trilateralni proces Turska-Srbija-Bosna i Hercegovina koristan mehanizam.

“Dogovor koji smo postigli tokom moje posete, o otpočinjanju priprema za Samit koji će se održati sledeće godine, važan je korak za ceo region”, naveo je pedsednik Erdogan koji, kako kaže, koristi priliku da u pismu istakne zahvalnost za saradnju u zajedničkoj borbi protiv terorističke organizacije FETO, kao i za hrabre korake koje je Srbija preduzela.

Erdogan je predsedniku Vučiću zahvalio na “ljubaznom pismu” koje mu je uputio povodom posete Srbiji.

Bila mi je čast da budem jedan od prvih predsednika koji je posetio vašu prelepu zemlju, posle vašeg stupanja na dužnost. Želeo bih da iskažem zahvalnost za gostoprimstvo koje ste pružili meni i mojoj delegaciji tokom posete”, naveo je turski predsednik.

Ukazao je da je potpisivanje Zajedničke deklaracije o osnivanju Visokog saveta za saradnju “ishod naše volje da dalje unapređujemo bilateralne odnose”.

Osnivanje Saveta će, ocenio je, činiti okvir za nastavak međusobnih poseta na visokom nivou, čija je organizacija praćena intenzitetom i produktivnošću.

“Posebno sam bio dirnut srdačnim prijemom u kome smo uživali tokom posete regionu Sandžaka, zajedno sa vašom ekselencijom, što predstavlja most prijateljstva između naših zemalja. Podstičemo istaknute poslovne ljude iz Turske, koji su zajedno sa mnom posetili Srbiju, da ulažu u Sandžak. Siguran sam da su preduzeli konkretne korake na ovom polju, na sastancima koje su održali sa svojim sagovornicima”, naveo je Erdogan i istakao:

“Besprekoran program, koji je priređen u Beogradu i Novom Pazaru, kao i besprekorne mere bezbednosti i interesovanje koje je prema nama iskazano, dokaz su da je poseta pripremana izuzetno vredno i temeljno. Cenimo i zahvalni smo vašoj ekselenciji i članovima vašeg osoblja koji su učestvovali u pripremi posete”.

Takođe, dodao je, zahvalan sam na vašoj ljubaznoj poruci koju ste preneli povodom 94. godišnjice proglašenja nezavisnosti Republike Turske.

“Najiskrenije verujem da će Srbija dostići još prosperitetniju budućnost pod liderstvom vaše ekselencije. Još jednom bih ponovio da će mi biti zadovoljstvo da vam budem domaćin u svojoj zemlji, kako bismo jačali saradnju u tom pravcu, a prijateljskom narodu Srbije bih uputio najlepše želje”, navodi se u pismu Erdogana predsedniku Vučiću, saopštila je Pres služba Predsednika.

izvor: RTS

Podeli