U Nemačkoj pušten u promet pametni kombi bez vozača

Nemačka železnica “Dojče Ban” (Deutsche Bahn) predstavila je danas svoj prvi kombi bez vozača, “pametno” urbano vozilo koje prolazi uličicama jedne nemačke banje i vozi putnike do železničke stanice.

Prva vožnja ovog samonavodećeg električnog kombija, koji može da preveze 12 putnika, obavljena je u banji Bad Birnbah u Bavarskoj, na jugu zemlje.

Kombi, koji je projektovala francuska startap kompanija IziMajl (EasyMile), od sada će besplatno povezivati železničku stanicu, centar grada i banju, naveo je “Dojče Ban”.

“Upravo smo ušli u novu eru javnog prevoza”, rekao je generalni direktor Nemačke železnice Rihard Luc, ulazeći u ovaj šatl kojim se otvara prva linija javnog prevoza s autonomnim vozilom.

Od 2018. godine “Dojče Ban”, koji je osnovao filijalu Joki (Ioki) posvećenu elektronskoj mobilnosti i prevozu budućnosti, namerava da testira svoj kombi u više nemačkih gradova, uključujući i Hamburg.

Operatori i kompanije više američkih, azijskih i evropskih gradova, ispituju veliki potencijal vozila bez vozača za javni prevoz. Pariz, Lion, Las Vegas i Dubaj već imaju takva vozila ali u manjim razmerama.

Ova autonomna vozila koja su i dalje u fazi razvoja uskoro će se uključiti u moderan saobraćaj, navodi agencija Frans pres, nazivajući ih “Uberom budućnosti”.

 

Izvor: BETA

Podeli