Categories: Politika

Poslanici Srbije o amandmanima na zakone iz oblasti obrazovanja

Skupština Srbije nastaviće danas sednicu raspravom o ukupno 793 amandmana na nekoliko zakona iz oblasti obrazovanja, među kojima je i 308 amandmana na Predlog zakona o dualnom obrazovanju, od kojih su Vlada i resorni odbor prihvatili četiri.

Poslanici će razmotriti i 106 amandmana na izmene Zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju, od kojih su Vlada i resorni odbor prihvatili dva amandmana, kao i 203 amandmana na izmene Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, od kojih su prihvaćena tri amandmana.

Skupštinski Odbor za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo podneo je četiri amandmana na izmene Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, koje je juče na sednici tog skupštinskog tela prihvatio ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.

Tim amandmanima je, između ostalog, predviđeno da će ubuduće ministri prosvete i zdravlja propisivati bliže uslove za organizovanje, ostvarivanje i praćenje ishrane učenika u osnovnoj školi, dok će u jednom odeljenju istog razreda izuzetno moći da bude i do 33 učenika.

U obražloženju amandmana odbora navodi se da je uređivanje bližih uslova za organizovanje, ostvarivanje i praćenje ishrane učenika u osnovnoj školi potrebno radi unapređivanja i poboljšanja ishrane učenika, kao i ispunjavanja kriterijuma kvaliteta i sigurnosti pri planiranju orgaizacije ishrane učenika u osnovnoj školi.

Kada je reč o broju učenika u razredu, Šarčević je juče objasnio da izuzetno može da se formira odeljenje i do 33 učenika, i to u planinskim područjima, u slučaju kada nema dovoljno nastavnog kadra i kada ne može da se zadovolji formula da u jednom razredu ima do 30 učenika.

Skupština će razmotriti i 176 amandmana na izmene Zakon o srednjem obrazovanju i vaspitanju, od kojih su Vlada i nadležni skupštinski odbor prihvatili tri.

Poslanici su prošle nedelje završili načelnu raspravu o tim zakonskim predlozima, a najviše je bilo reči o Predlogu zakona o dualnom obrazovanju.

Dok su poslanici vladajuće koalicije isticali da će dualno obrazovanje omogućiti mladima da brzo nađu posao, opozicija je oštro kritikovala predložena rešenja.

Izvor: Blic

Podeli

Selma Ljajic

Recent Posts

Napad na policiju u Tutinu: Nepoznata lica pucala u kopnenoj zoni bezbednosti

Inspektori Ministarstva unutrašnjih poslova intenzivno tragaju za nepoznatim napadačima, koji su danas iz vatrenog oružja…

5 hours ago

Sjajan meč Pazarca u Rimu: Medvedev u tri seta savladao Međedovića

Danil Medvedev posle velike borbe u Rimu savladao fantastičnog Hamada Međedovića.

6 hours ago

”Rumelisiad” organizuje Balkanski ekonomski samit u Beogradu

U organizaciji turskog udruženja privrednika ''Rumelisiad'' u Beogradu će u četvrtak, 16. maja biti održan…

10 hours ago

Novi Pazar – Spartak 0:1

Sejduba Suma pogodio stativu iz penala u 45. minutu.

10 hours ago

Dejan Aleksić dobitnik književne nagrade ”Ismet Rebronja”

Na konkurs za regionalnu pjesničku nagradu ''Ismet Rebronja'' koji organizuje narodna biblioteka ''Dositej Obradović'' iz…

11 hours ago

Učenici Medicinske škole drugi u zemlji u pružanju prve pomoći

Učenici srednje Medicinske škole "Dva heroja" iz Novog Pazara osvojili su drugo mesto na Republičkom…

13 hours ago