Društvo

Potvrde za obdanište uz napomenu o nevakcinisanom detetu

Direktorka Institutа zа jаvno zdrаvlje Srbije “Dr Milаn Jovаnović Bаtut” Vericа Jovаnović izjavila je danas da će se od sada potvrde za upis dece u predškolske ustanove izdavati uz napomenu ako dete nije vakcinisano, i apelovala na roditelje da obave imunizaciju svoje dece.

“Apelujem na roditelje da obave imunizaciju svoje dece, jer to je put u sigurnost i prava odluka”, rekla je Verica Jovanović na skupu “Mikrobiološkа dijаgnostikа u nаdzoru nаd zаrаznim bolestimа u Srbiji – izаzovi 21. vekа” u Beogradu.

Upitana da li predškolska ustanova ima pravo da odbije dete koje je došlo s potvrdom da nije vakcinisano, Jovanović je rekla da svaka zdravstvena i prosvetna ustanova ima jednu misiju, a to je da decu treba vakcinisati, a kada dete napuni 14 godina, onda ponovo.

“Vakcina protiv morbila nam je potrebna, jer je to u interesu svih građana Srbije”, istakla je Jovanovićeva.

Držаvni sekretаr Ministаrstva zdrаvljа Ferenc Vicko kazao je da je u Srbiji stvoren zdravstveni sistem koji će onemogućiti da roditelji izbegnu vakcinaciju i dodao da je jasna zakonsta regulativa, a to je da je vakcinacija obavezna.

“Zakonska regulativa je jasna i vakcinacija je obavezna, imamo 11 vakcina koje spadaju u kalendar obavezne vakcinacije, a imamo i sistem koji onemogućuje da roditelji izbegnu vakcinaciju, sem kad se radi o medicinski opravdanim indikacijama”, rekao je Vicko.

Dodao je da se sa morbilama “digla prašina” i da to ne treba da se dešava.

“Neke bolesti smo zaboravili, ne jer ih nema, nego jer imamo efikasno sredstvo u borbu protiv njih. Obuhvat vakcinacije mora biti na adekvatnom nivou jer ako ga nema, onda izlažemo opasnosti i one koji iz medicinskih razloga ne mogu da prime tu vakcinu, i onda lako dolazi do epidemije i do neželjenih ishoda”, rekao je Vicko.

Autor: Beta

Podeli