Društvo

Susreti dece dijabetičara u Kruševcu

U sklopu obeležavanja Dečje nedelje Savez društava za borbu protiv šećerne bolesti organizovao je juče u Kruševcu susrete dece obolele od ove bolesti pod sloganom „Sportom menjamo dijabetes“. Na ovim susretima učešće su uzela i deca iz Novog Pazara, Tutina i Raške.

Dijabetes je bolest saveremenog čoveka opterećenog stresom, lošom ishranom i smanjenom fizičkom aktivnošću. Među obolelima je sve više dece. Susreti u Kruševcu juče su bili namenjeni upravo njima. Pokrovitelj je Savez društava za borbu protiv šećerne bolesti, a organizator Društvo Kruševac.

U Novom Pazaru, koji je juče zajedno sa društvima iz Tutina i Raške uzeo učešće na ovim susretima, učlanjeno je 350 obolelih od šećerne bolesti. Ima ih, međutim, daleko više.

„U proseku osam do deset procenata stanovništva je obolelo od dijabetesa. Što znači, na primeru grada od 120 hiljada stanovnika, da je to velika brojka. Polovina njih se uopšte ne kontroliše i ne zna da je obolelo. Zato mi različitim aktivnostima pokušavamo da edukujemo najširi krug stanovništva i sugerišemo im da kontrolišu svoje zdravlje“ kaže Enes Selmanović, predsednik Društva za borbu protiv šećerne bolesti u Novom Pazaru.

Pored druženja i sportskih aktivnosti, roditelji i deca dijabetičari, imali su priliku da razmene iskustva u borbi sa ovom bolešću i načinima da se živi sa njom.

 

Podeli