Društvo

„Naše ruke, naša budućnost“

Povodom obeležavanja 15. oktobra, Svjetskog dana čistih ruku, u OŠ Stefan Nemanja, profesori i đaci novopazarske Medicinske škole održali su čas o pravilnom pranju ruku, ali i o pravilnoj higijeni uopšte.

Pranje ruku sapunom predstavlja najefikasniju mjeru za prevenciju dijarealnih bolesti i respiratornih infekcija koje svake godine odnesu milione života djece u nerazvijenim zemljama svijeta. Pranje ruku sapunom je univerzalna preventivna mjera koja sprječava infekcije i spasava živote”, navode zdravstveni radnici.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je na inicijativu međunarodne koalicije „Pranje ruku sapunom” proglasila 2008. Međunarodnom godinom sanitacije i obilježen je prvi Svjetski dan čistih ruku – 15.oktobar koji je prihvaćen u više od 70 zemalja širom sveta. Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana čistih ruku je „Naše ruke, naša budućnost“.

Dan pranja ruku prvobitno je bio namijenjen djeci, a sada podstiče sve koji od ove korisne navike mogu da imaju koristi. Svake godine se akciji pridruži oko 200 miliona ljudi širom svijeta u više od 100 zemalja, a akciju podržavaju vlade, međunarodne institucije, nevladine organizacije, privatne kompanije i pojedinci.

 

I.Hodžić

 

Podeli