Društvo

Učenici ekonomske škole za evropsku uniju

Učenici Ekonomsko-trgovinske škole imali su priliku da na predavanju o mladima i Evropskoj uniji, saznaju šta sve to Evropska unija nudi. Cilj je da se učenicima završnih godina predstave aktuelni programi Evropske unije koji su namenjeni i dostupni mladima u Srbiji, istakla je Marina Rakić iz EU info centra

Predavanje na temu „Mladi i Evropska unija“ koje je održano u Ekonomsko-trgovinskoj školi pružilo je priliku učenicima da saznaju kakve sve programe Evroska unija nudu. Koje su mogućnosti volontiranja u zemljama Evrope ali i šta je u stvari Erazmus plus, istakla je Marina Rakić iz EU info centra.

„To je program koji ove godine slavi 30 godina i kroz koji su milioni evropljana imali benefit u smislu studiranja u drugoj zemlji, to je  razmena u kojoj, kako smo čuli od direktora škole, je i ova škola učestvovala u okviru jednog Tempus projekta, prethodnog, i da mladima približimo da su oni praktično u vrlo jednostavnoj mogućnosti da do toga dođu, tako što će se najpre informisati gde da traže informacije kako konkurisati a onda potom i konkurisati. Srbija je vrlo uspešna u programu Erazmos, skoro 5000 profesora, studenata, diplomaca i masteraša je prošlo kroz te programe razmene“, objasnila je Rakić.

Za one učenike koji su planirali da studiraju negde u inostranstvu ovo predavanje bilo je od velike koristi, jer su, kako kažu, saznali brojne informacije ali i benefite koje Evropska unija pruža.

„Pošto sam 4 godina, za mene je ovo predavanje bilo veoma bitno, jer razmišljam da studiram u inostranstvu. U razgovoru sa članovima EU info centra saznali smo dosta informacija o studiranju van naše zemlje“, kazala je učenica četvrte godine Temina Nicević

„Današnje predavanje nam je promenilo mišljenje o evropskoj uniji jer smo do sada slušali samo o politici kada je EU u pitanju. Takođe smo danas videli da ustvari evropska unija ima mnogo lepšu sliku kao i mogućnosti koje pruža kada je studiranje u pitanju“, rekao je učenik četvrte godine Nikola Filipović

„Glavno pitanje koje mi mladi imamo je: Kakve benificije imamo od Evropske unije?“ i Tim Evropa nam je to veoma lepo približio sada znamo da imaju prelepe organizacije i navijam da se Srbija što pre pridruži evropskoj uniji“, oduševljeno je rekao Hamza Hasurčić učenik četvrte godine.

Predavanje su održali član Tima Evropa Srbija Teo Taraniš i predstavnica za informisanje EU info centra iz Beograda Marina Rakić. Predavanje je organizovano u okviru aktivnosti Tima Evropa Srbija uz podršku Delegacije Evropske Unije u Republici Srbiji i EU info centra.

A. Ademović

Podeli