Društvo

Hajdarević: Povećanje dečijeg dodatka samo u najavi

Roditeljski dodatak za prvo dete od sledeće godine biće 100 hiljada dinara, dok će dečiji dodatak za decu sa smetnjama u razvoju i invaliditetom biti uvećan za 50 odsto – najavio je, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević. U izjavi za našu Televiziju načelnik Odeljenja za društvene delatnosti Gradske uprave Novi Pazar, Azem Hajdarević naglašava da se takve najave odnose na zakon koji je tek u pripremi, te da je još uvek rano govoriti o njegovoj primeni.

Najave izmena Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom aktuelne su poslednje dve tri godine – kaže načelnik Odeljenja za društvene delatnosti GU Novi Pazar, Azem Hajdarević. Ove najnovije, ističe, odnose se na zakon koji je tek u pripremi i za koji ni nacrt predloga nije gotov.

‘’Građani su to čuli i pročitali u raznim medijima i onda su mislili da je to već stupilo na snagu. Nisam siguran da li će to stići do kraja godine da se završi, zbog same procedure donošenja zakona, ali treba verovati da će taj zakon biti donet. Da li će biti u tom iznosu uvećan roditeljski dodatak tek treba da vidimo’’, kaže Hajdarević.

Hajdarević podseća da je i po postojećem zakonu, odlukom interresornih komisija bilo uvećanja, ali ne kao u sada najavljenom iznosu. ‘’Tokom prošle godine – ističe Hajdarević – za društvene delatnosti samo po osnovu porodiljskog bolovanja, dečijeg dodatka, i roditeljskog dodatka, u Novom Pazaru je isplaćeno blizu milijardu i po dinara.’’

Hajdarević kaže da roditeljski dodatak na godišnjem nivou ostvari oko hiljadu i po roditelja, odnosno dece, koja se rode u našem gradu, a da to pravo na mesečnom nivou ostvari oko 100, 120 roditelja.

Na Međunarodnoj konferenciji pod nazivom ‘’Ulaganje u decu – dobrobit za svu decu’’, ministar za rad, boračka I socijalna pitanja Zoran Đorđević je rekao da su uvedene mere koje podstiču rađanje dece, a koje propisuju da će nadoknadu za porodiljsko bolovanje u trajanju od godinu dana, moći da ostvare i žene koje nisu u radnom odnosu, što za sada nije slučaj.

S.Lj.

Podeli