Politika

Erdogan u Beogradu: Novi Pazar most saradnje dvije zemlje

Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdogan tokom dvodnevne posjete Srbiji, boravio je u Beogradu, a na Aerodromu “Nikola Tesla” svečano ga je dočekao predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić. Erdogan je razgovarao sa najvišim državnim zvaničnicima, ali i učestvuje na Srpsko-turskom poslovnom forumu, dok će sutra posjetiti Novi Pazar.

Akcenat ove važne posjete stavljen je na ekonomiju. Turska preduzeća investirala su više od 110 miliona dolara u našu zemlju, a u posljednjih nekoliko godina otvoreno je više fabrika. Stiže i 185 privrednika, pa se očekuju novi sporazumi o ulaganjima.

Predsjednik Aleksandar Vučić dočekao je danas ispred Palate Srbija predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana, koji boravi u dvodnevnoj poseti Srbiji.

Za Erdogana je priređen svečani doček, uz postrojenu Gardu i intoniranje himni dvije zemlje, a pored predsednika Vučića, turskog zvaničnika dočekali su i članovi Vlade Srbije.

Dva predsednika obišla su izložbu u Palati Srbija, koja je priređena u čast gosta iz Turske.

Riječ je o postavci koju je priredio Arhiv Srbije, a u kojoj se nalaze dokumenta iz 17., 18., i 19. vijeka, među kojima su hatišerifi, ustavi, mape, dilpomatska prepiska na strarom turskom i srpskom jeziku.

Među eksponatima je i turski pečat koji je koristio Miloš Obrenović u prepisci sa turskom stranom, kao i mapa Beograda iz 18. veka koju su koristili turski upravnici grada u tom periodu.

Turski predsjednik mogao je da vidi diplomatske izvještaje srpske delegacije iz Istanbula, kao i izvještaj o izboru kneza Aleksandra Karađorđevića iz 1842. godine i Turski ustav iz 1838. godine u prevodu na srpski jezik. Veliki deo izloženih dokumenata je na staroturskom jeziku.

Predsednik Aleksandar Vučić i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan održali su i tet-a-tet sastanak u Palati Srbija, nakon čega su usledili i razgovori delegacija dve zemlje.

Posle  sastanka delegacija dve države, potpisani su međudržavni sporazumi i konferencija za novinare Vučića i Erdogana.

Izvoz goveđeg mesa i suncokretovog ulja u Tursku, rekonstrukcija puteva Novi Pazar – Tutin, a i prema Sjenici, aerodrom u Lađevcima, izgradnja vrtića u Novom Pazaru, rekonstrukcija dva turska hamama, samo su deo investicija koji će se u narednom periodu realizovati u našoj zemlji.

“Mi smo danas potpisali sporazum o trgovini koji će značiti direktno povećanje izvoza poljoprivrednih proizvoda Republike Srbije. Naša trgovinska razmena je na nivou 870 miliona, I veoma sam zadovoljan što je predsjednik Erdogan rekao da očekuje već za godinu dana, dostignemo milijardu, a da to drstično ubrzamo. Mi smo do sada uvozili i paradajz i papriku i jagodi I sve što pomislite da možda ne bismo trebali da uvozimo, mi smo uvozili.

Danas smo dogovorili nešto zbog čega sam zahvalan predsjedniku. Potpisali smo taj sporazum o slobodnoj trgovini. Mi imamo preferencijalnu stopu carine od nula posto unutar kvota koje smo dobili. Mogućnost izvoza pet hiljada tona junećeg mesa, carina nula, 25 000 tona suncokretovog sirovog ulja, 10 000 tona suncokretovog rafinisanog ulja, 15 000 tona semena suncokreta, 5 000 tona soje u zrnu, 500 tona preparata za ishranu životinja, 500 tona hrane za pse i mačke,  500 tona mantija, što će posebno Pazarcima da bude interesantno..”, rekao je Vučić tokom obraćanja.

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan označio je Novi Pazar kao ključni uzrok saradnje dvije države.

“ Naš odnos sa Novim Pazarom je most odnosa dvije zemlje. Prema tome želimo da kažemo našoj braći, da on igra važnu ulogu u stvaranju mira i prijateljstva između dvije zemlje i sutra sa svijm prijeteljem Vučićem idem tamo, i tamo ćemo uputiti iste poruke narodu  u tom gradu.”, rekao je Erdogan.

Dva predsjednika će sa delegacijama sutra posjetiti Novi Pazar.

 

Podeli