Brnabić: Overa zdravstvenih kartica bez odlaska na šalter

 

Poslodavci u Srbiji više neće morati da overavaju zdravstvene kartice odlaskom na šalter, već država to čini umesto njih na osnovu podataka Poreske uprave o uplaćenim doprinosima.

Zahvaljujući automatskoj overi zdravstvenih kartica, nestao je veliki birokratski teret za poslodavce i ostvarena je ušteda u privredi od najmanje 1,5 miliona evra godišnje.

Ana Brnabić sa Zlatiborom Lončarom i Zoranom Đorđevićem na predstavljanju sistema za automatsku overu kartica.

Ana Brnabić sa Zlatiborom Lončarom i Zoranom Đorđevićem na predstavljanju sistema za automatsku overu kartica.

Premijerka Ana Brnabić posetila je tim povodom kompaniju “Delez”, a odlučila se baš za nju jer zapošljava 12.000 ljudi.

“Završen je veliki posao. Nadala sam se da će to biti i ranije, ali od 1.oktobra poslodavci mogu da overe knjiže bez odlaska na šalter”, rekla je Brnabićeva i dodala se na taj način pravi ušteda od oko 500.000 sati za privredu koja je do sada toliko vremena gubila na šalterima RFZO.

Premijerka je rekla da to još uvek ne važi za paušalce i poljoprivrednike koji zdravstvene knjižice overavaju po staroj proceduri, ali da se nada da će i oni do polovine naredne godine to moći da čine bez odlaska na šalter.

Generalni direktor kompanije “Delez Srbija” Kventen Roaje rekao je da se na ovaj način povećava efikasnost privrede, a smanjuje administrativni teret.

Roaje je dodao da je dosadašnji način overavanja zdravstvene knjižice oduzimao mnogo vremena i bio prepreka u funkcionisanju.

Podsetio je da ukoliko je sistem u kome posluju bolji i oni će kao kompanija bolje obavljati posao i biti efikasnija u ispunjavanju očekivanja kupaca.

 

Izvor:Tanjug

Podeli