Politika

Ambasador Bilgic: Predsednik Erdogan dolazi da unapredi odnose

U izjavi za  RTV Novi Pazar ambasador Republike Turske u Beogradu Tanju Bilgic komentarisao je predstojeću posetu predsednika Republike Turske Recep Tayyip Erdogana Srbiji. On je, odgovarajući na pitanja naše novinarke Senade Kalić, kazao da je reč o veoma važnoj poseti koja će za cilj imati unapređenje bilateralnih, trgovinskih I ekonomskih odnosa. Ambasador je posebno apostrofirao posetu Sandžaku i realizaciju projekata važnih za razvoj ovog kraja, kakvi su izgradnja aerodroma u Kraljevu i autoputeva u regionu.

‘’Predsednik Recep Tajip Erdogan će ove nedelje imati važnu posetu. Očekujemo da će predsednik biti u Srbiji u ponedeljak uveče. On će nakon posete Beogradu u utorak, u sredu biti u poseti Novom  Pazaru. Reč je o poseti koja se na relaciji dva predsednika dešava nakon gotovo osam godina.

Poseta je posebno važna u svetlu unapređenja bilateralnih,  trgovinskih i ekonomskih odnosa. Verujemo da će privredni i trgovački odnosi postići zamah zahvaljujući ovoj poseti tokom koje će biti potpisani mnogi sporazumi.

Zahvaljujući ovim sporazumima, pravna infrastruktura odnosa između dve države će se takođe ojačati. Naš predsednik će tokom boravka u Beogradu posetit neke istorijske znamenitosti kakav je Kalemegdan, a tokom posete Novom Pazaru sastaće se sa gradonačelnicima tog kraja i posetiti Bošnjačko nacionalno vijeće.

Posebno, u nekim ekonomskim segmentima postoje koraci koje treba preduzeti Turska, a o čemu ćemo se tokom ove posete konsultovati sa srbijanskim  vlastima.

Takođe, postoje projekti koji su već u toku, kakvi su  aerodrome u Kraljevu i izgradnja autoputeva u regionu i naša su očekivanja da će ova poseta rezultirati konretnim I važnim koracima’’

Podsećamo, ovo je druga poseta Turskog predsednika Srbiji I Novom Pazaru. Recep Tayyip Erdogan je u Sandžaku boravio 2010. godine i tom posetom su još jednom potvrđene bliske veze dve države i naroda.

Tadašnji predsednik Vlade Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da je za njegovu državu Sandžak most za dalje učvršćivanje odnosa sa Srbijom.

Senada Kalić

Podeli