HAOS U NEMAČKOJ Sedam osoba poginulo u nevremenu

Najmanje sedam osoba je poginulo, a na desetine je povređeno u olujnom nevremenu Ksavijer koje je pogodilo severoistočnu Nemačku, rušeći drveće i izazivajući prekid saobraćaja.

Svi nastradali poginuli su kada su na automobile u kojima su bili, pala stabla ili grane.

Kako navode nemački mediji, od posledica nevremena u Brandenburgu su nastradale četiri osobe, a u Hamburgu, Berlinu i pokrajini Meklenburg-Donja Pomeranija po jedna.

U Hamburgu je jedno drvo palo na vozilo s dve žene, od kojih je jedna poginula, a druga je povređena, te je u bolnici, javila je policija.

Jedan putnik je poginuo od pada drveta na put u regionu Meklenburg-Pomeranija, dok je u oblasti Brandeburg koja okružuje Berlin jedno drvo probilo vozilo u kojem je za volanom bila žena koja je poginula, navele su lokalne vlasti. Još jedan vozač je poginuo od pada grane na kola u istoj oblasti, a u sličnim okolnostima su ginule još dve osobe.

Vlasti u Hamburgu su upozorile stanovnike da ne izlaze, dok je u Berlinu vetar dostizao brzinu od 120 kilometara na sat. U ova dva najveća nemačka grada nevreme je izazvalo saobraćajni kolaps a na hiljade ljudi nije moglo da se preveze na svoja odredišta.

Samo za tri sata vatrogasna služba u Berlinu imala je više od 700 intervencija, dok su u Hamburgu za šest sati nadležni intervenisali 1.200 puta.

Zbog nevremena su otkazani mnogi letovi, a došlo je i do prekida u železničkom saobraćaju zbog velikog broja oborenih stabala na prugama.

Na nekim lokacijama prekinut je i drumski saobraćaj zbog drveća koje je iščupano palo na puteve.

U nekoliko severnih država zatvorene su regionalne železničke linije zbog opasnosti od grana drveća koje su pale na pruge.

Nevremenom su najviše pogođeni pokrajine Berlin, Brandenburg, delovi Saksonije, Šlezvig Holštajn i Meklenburg-Donja Pomeranija.

 

Izvor: Tanjug , Beta-AFP

 

Podeli