Traže se SOS roditelji, mogu se prijaviti i bračni parovi

Organizacija SOS Dečija sela Srbija otvorila je konkurs za SOS roditelje koji su spremni da se presele u SOS Dečije selo Kraljevo i posvete celodnevnoj brizi o deci kojoj je pomoć potrebna, a od ove godine mogu da se prijave i bračni parovi.

SOS Dečija sela Srbija, kao organizacija posvećena brizi o deci u riziku i pružanju podrške najugroženijim porodicama, od 2005. godine, kroz svoj osnovni program – “SOS Dečije selo Kraljevo”, pomaže da deca bez roditeljskog staranja odrastaju u novim, hraniteljskim porodicama i domu punom ljubavi.
U SOS Dečijem selu Kraljevo, u proteklih 12 godina, zbrinuto je 130 mališana svih uzrasta iz cele Srbije, a kako se navodi u saopštenju centra, danas su neki od njih uspešni studenti, roditelji i samostalno koračaju kroz život.
Ove godine u koncept porodične brige ovog centra, uvedena je i novina – prvi put za poziciju SOS roditelja, mogu da apliciraju i parovi. Prvi SOS par već je prošao obuku potrebnu za brigu o deci i započeo život sa novom porodicom u SOS Dečijem selu Kraljevo.
Ova organizacija, aktuelnim konkursom poziva i ohrabruje sve zainteresovane žene starosti od 28 do 40 godina, kao i parove, koji ispunjavaju uslov za hraniteljstvo, ili su zainteresovani da se bave hraniteljstvom u kućama koje obezbeđuje SOS Dečije selo u Kraljevu, da se prijave na konkurs.
Kako se u saopštenju centra navodi, SOS roditelj može postati samo osoba koja je spremna da svoj život posveti brizi o deci, da im pruži novi dom, ljubav, osećaj pripadnosti i podršku za pravilan razvoj svih potencijala.
Takođe, mora da ispuni kriterijume potrebne za dobijanje licence za hraniteljstvo, po programu koji sprovode Centar za porodični smeštaj i usvojenje i nadležni Centar za socijalni rad.
Kandidati za SOS roditelje prolaze nekoliko faza procesa selekcije, a izabrani se uključuju u edukaciju, koja se sastoji od teorijske i praktične obuke. Takođe, oni bi trebalo da su spremni da na preseljenje i život u porodičnim kućama u SOS Dečijem selu u Kraljevu.
SOS roditelj može biti i u braku, a tada je važno da drugi bračni partner takođe ima motivaciju i ispunjava uslove, a ukoliko oni imaju svoju decu, bitno je da je cela porodica spemena da prihvati nove mališane i da zajedno žive kao jedna velika porodica.
Konkurs za SOS roditelje otvoren je do 20. oktobra. Zainteresovani kandidati mogu se informisati o konkursu putem sajta www.sos-decijasela.rs i telefona 036 375 451.
Autor: Tanjug
Podeli