Društvo

Edukativno predavanje i sastanak za poljoprivrednike

Međuopštinska unija poljoprivrednih udruženja i Poljoprivredna savetodavna i stručna služba održale su edukativno predavanje i sastanak na temu priprema i sadnja voća na našem području. Predavači su bili Milan Milivojević iz Kruševca i Milutin Jocić iz Velike Plane. Cilj je da se pokaže poljoprivrednicima gde mogu naći kvalitenu i sertifikovanu sadnicu, i na koji način najbolje da ih očuvaju.

Svi zainteresovani poljoprivrednici koji su prisustvovali mogli su čuti mnogo korisnih stvari, ali i da saznaju gde mogu da kupe i kako da očuvaju sadnice. Prema njihovim rečima, na predavanju su mogli da dobiju rešenje za trenutne probleme koje imaju.

„Ova predavanja su mnogo dobra i korisna. Hvala Bogu došli su neki proizvođači koji imaju svoje sertifikate i stoje iza svakog svog proizvoda tako da sad možemo saditi ono što tražimo a ne ono što uzmemo na pijac pa tek posle vidiš šta si kupio. Ono što nam je najbitnije je da su te sadnice sve sertifikovane i kvalitetne“, rekao je poljoprivrednik Redžep Kolašinac.

Milan Milivojević, proizvođač voćnih sadnica i loznih kalema iz Kruševca i Milutin Jocić predstavnik proizvodnje Superior iz Velike plane, su govorili o svojim sadnicama i načinu gajenja.

„Doneo sam uzorke svih voćnih sadnica, kao što su jabuka, kruška, šljiva, trešnja, kalemljen orah i lešnik a od loznih kalemova imamo stone i vinske sorte“, istako je Milojević.

„Došli smo da održimo jednu edukaciju budućim i postojećim proizvođačima. Da ih uputimo u kakve sve probleme mogu da upadnu u ranim fazama gajenja, gde mogu da nabave sadni materijal, koju pomoć mi kao firma nudimo“, objasnio je Jocić.

 

Na predavanju i sastanku, prema rečima direktora Poljoprivredne stručne i savetodavne službe Novi Pazar Nihada Hasanovića dogovoreno je gde još u ovoj godini treba uložiti sredstva koja su predviđena budžetom za razvoj poljoprivrede ali je istaknuto i šta su oni do sada sve uradili.

„Ovih dana bi trebalo da završimo javnu nabavku i podelu creva za navodnjavanje i dovođenje vode do kuća i objekata na ruralnom delu, pošto smo snabdevanje grada rešili, i još je dogovoreno da vidimo elektro čobanice oni isfinansiraju 20 odsto a ostali deo da Grad Novi Pazar“, istakao je Hasanović.

Osim edukativnog dela savetodavac za ratarstvo i povrtarstvo govorio je o  uslovima dobijanja subvencija .

„Za sve zasade zasnovani u prethodnoj godini u četvrtom kvartalu kao i prvom i drugom kvartalu tekuće godine onda je rok do 31. avgusta. Što se tičr uslova oni su vrlo konkretni, mora biti registrovano poljoprivredno gazdinstvo i što je najvažnije a naši poljoprivrednici to uvek zaboravljaju, je da je ta parcela prijavljena u spisak parcela za datu kulturu“, objasnio je savetodavac za ratarstvo i povrtarstvo Smail Ejupović.

Stručnjaci iz Međuopštinske unije poljoprivrednih udruženja i svih drugih ogranaka ove službe podestili su poljoprivrednike da ukoliko imaju neki problem mogu se obratiti njima i da će oni koliko budu mogli izaći u susret i pomoći im.

Podeli