Svet

Katalonci u redovima čekaju otvaranje birališta

Za nedjelju najavljeni referendum je gurnuo Španiju u najgoru ustavnu krizu u posljednjih nekoliko desetljeća i izazvao strah od uličnog nasilja.

Većina građana Katalonije je željna da izađe na referendum i konačno riješi to pitanjeEPA

Stotine građana Katalonije od ranog jutra u nedjelju stoje u redovima ispred birališta kako bi glasali na referendumu o nezavisnosti tog bogatog španskog regiona, koji centralna vlast u Madridu smatra neustavnim.

Agencija Reuters javlja da su neki građani blokirali vrata biračkih mjesta u slučaju da policija pokuša spriječiti glasanje, prenosi Tanjug.

Biračka mjesta bit će otvorena, kako je najavljeno, u 9:00 sati po lokalnom vremenu, ali još uvek nije izvesno da li će glasanje biti i održano.

Najavljeni referendum, koji je gurnuo Španiju u najgoru ustavnu krizu u posljednjih nekoliko desetljeća i izazvao strah od uličnog nasilja, predstavlja test snage volje između Madrida i Barcelone.

Hiljade policajaca na ulicama

Španska policija poslala je pojačanje, a u Barceloni još prije svitanja put Katalonije krenulo je stotinjak policijskih vozila, prenosi Reuters.

Izborna komisija za nadgledanje glasanja je rasformirana, a hiljade policajaca je raspoređeno kako bi blokirali ulaz na birališta.

Španske vlasti zaplijenile su prethodno glasački materijal, ali lokalni mediji javljaju da se na nekim biralištima nalaze nove glasačke kutije.

Katalonski list Vangardija javio je u subotu, pozivajući se na tvrdnje radija RAD1, da je španska policija ušla i u telekomunikacioni i tehnološki centar katalonske Vladea, ali policija i Ministarstvo unutrašnjih poslova nisu potvrdili racije, naveo je Reuters.

S druge strane, katalonski zvaničnici poručuju da planiraju održati referendum bez obzira na sve, a oni koji ih podržavaju “brane” biračka mjesta različitim aktivnostima.

‘Nećemo otići kući’

Uoči referencuma, hiljade ljudi okupilo se u subotu u španskoj prijestolnici u znak podrške jedinstvu Španije, a pojedini demonstranti pozivali su na hapšenje lidera Katalonije Carlesa Puidgemonta.

On je obećao da će referendum o nezavisnosti Katalonije, bogate sjeveroistočne pokrajine, u kojoj živi 7,5 miliona ljudi, biti održan, iako je španski sud presudio da je neustavan.

“Nećemo se odreći svojih prava”, poručio je Puidgemont uoči referendum.

“Nećemo otići kući”, dodao je, tvrdeći da regionalna Vlada “ima sve na mjestu kako bi se sve normalno odvijano” na referendumu.

Puidgemont je pozvao da se organizira posredovanje kako bi se riješio “ozbiljan sukob” između njegove i vlade u Madridu.

Mora biti posredovanja

“Ukoliko [opcija] ‘da’ pobijedi, ako ‘ne’ pobijedi – u bilo kom scenariju mora biti posredovanja, jer stvari ne funkcioniraju”, rekao je Puidgemont za AFP.

Konzervativna Vlada španskog premijera Mariana Rajoya smatra referendum nelegalnim i obećala je da će učiniti sve što je u njenoj moći da ga spriječi, prenosi AFP.

Madrid je aktivirao sva pravna sredstva kojima raspolaže kako bi onemogućio glasanje, pri čemu je policija zaplijenila milione glasačkih listića i drugi materijal koji je potreban za glasanje, dok su ključni članova tima koji organizira referendum uhapšeni.

Prema rezultatima anketa, ogromna većina građana Katalonije je, uprkos dubokoj podijeljenosti oko nezavisnosti, željna da izađe na referendum i konačno riješi to pitanje.

Milijarde eura ‘u minusu’

Katalonija tvdi da u državni budžet, kao najbogatija provincija, uplaćuje 10 milijardi eura više nego što dobija od Madrida, dok Andaluzija, najsiromašnija oblast, dobija osam milijardi eura više nego što uplaćuje.

Prethodni lider te španske provincije Arthur Mass organizirao je 2014. godine neobavezujući referendum, na kojem je oko 80 posto izašlih glasalo za otcjepljenje od Španije.

Prema zakonu koju je usvojio lokalni Parlament, katalonski lideri navode da mogu proglasiti nezavisnost od Španije u roku od 48 sati od glasanja.

 

Izvor: Al Jazeera

Podeli