Politika

Rasim Ljajić za “Novosti”: Ujedinjenje opozicije je utopija

Potpredsednik Vlade i ministar trgovine Rasim Ljajić za “Novosti”: Očekuje nas ozbiljna izborna trka u Beogradu. Nisu potrebni parlamentarni izbori, štetne priče o rekonstrukciji Vlade.

Beogradski izbori svakako su veliki izazov zvladajuću koaliciju, ali su za opoziciju oni “biti ili ne biti”. Sigurno je da stranke vlasti moraju ovoj trci ozbiljno da pristupe, jer nema dobijenih utakmica i apsolutnog favorita u startu. To će biti ozbiljna izborna trka.

Ovo, u intervjuu za “Novosti”, poručuje potpredsednik Vlade, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija i lider SDPS Rasim Ljajić, na pitanje koliko je glasanje za vlast u glavnom gradu ozbiljan test za vladajuću koaliciju.

* Koliko je realno da uz beogradske budu raspisani i vanredni parlamentarni izbori?

– Ne odlučujem o tome, ali smatram da smo imali previše izbora u kratkom periodu. Vladajuća koalicija funkcioniše sasvim solidno i ne vidim potrebu za izborima.

* Pominje se i rekonstrukcija Vlade?

– To je posao za premijera i za stožernu stranku vlasti. Ali priča o rekonstrukciji pred važne beogradske izbore je štetna i za vladajuću koaliciju i za sam rad Vlade, jer se onda javnost bavi time ko ide, a ko ostaje, a administracija čeka da vidi šta će se dogoditi.

KOSOVO NIJE ZAVRŠENA PRIČA

* KAKO gledate na unutrašnji dijalog o KiM, koji je pokrenuo Vučić? – Takve debate su nam potrebne o svim važnim državnim pitanjima. Kosovo nije završena priča, da jeste, ne bi bilo deo poglavlja 35 sa EU, ne bi se vodili pregovori sa Prištinom u Briselu. Istina je i da mi igramo ovu partiju crnim figurama, i to verovatno sa dve manje, i to svakome treba da bude jasno. To je i suština unutrašnjeg dijaloga – da vidimo šta je to što je realno da Srbija iz procesa normalizacije dobije, kako da izvuče maksimum u ovim nepovoljnim okolnostima za zemlju.

* Ipak, bilo je trzavica u Vladi, nesuglasica između pojedinih ministara, ali i između premijerke i nekih članova kabineta…

– Vlada je stabilna i funkcioniše više nego korektno. Naravno da će biti različitih mišljenja, prirodno je da i unutar jedne stranke nemaju svi isto viđenje oko nekih tema. Sve dok je to deo jedne demokratske, civilizovane debate korisno je za politički život u zemlji. Zasad nije bilo većih iskakanja.

* Čuju se primedbe da je Ana Brnabić kao “fikus” u Vladi. Oseća li se manjak autoriteta posle odlaska Vučića?

– Ko god da je došao posle Vučića, postavilo bi se to pitanje, jer je on na izborima osvojio 50 odsto glasova. Ana Brnabić dobro radi svoj posao i svaki od ministara ima obavezu da poštuje hijerarhiju u Vladi, jer samo na taj način Vlada može da funkcioniše. Ukoliko je to brod bez kormilara, tu sreće nema i ta vlada bolje da se raspadne odmah. Većina nas je dugo u politici, zna neki red i pravila. Trudim se da ta pravila poštujem, verujem i većina ministara.

* Hoćete li na beogradskim izborima nastupiti sa SNS ili je realnija opcija da budete na listi sa SPS?

– Spremni smo na razgovore sa drugim partijama, ali i na samostalni izlazak, jer nemamo šta da izgubimo. SDPS trenutno ima više nego simbolično učešće u gradskoj vlasti i nemamo imperativ da po svaku cenu ulazimo u neku koaliciju. Ideja saveza sa Dačićem nije nova. Ali prvo ćemo razgovarati sa SNS, pa tek onda sa SPS i eventualno s nekim drugim strankama.

* Može li izlazak opozicije na birališta pod jednom zastavom, koju bi “nosio” bivši gradonačelnik Dragan Đilas, da ugrozi planove vladajućih stranaka?

– Vladajuća koalicija ne treba da gleda na to u koliko kolona će ići opozicija i ko će biti na njenom čelu, već da izborima priđe ozbiljno i odgovorno. Okolnosti će biti takve da će terati stranke opozicije na neko udruživanje. Ali jedinstvena kolona mi deluje nerealno. Poznajući i ljude i različite programe stranaka, pravljenje jedne liste čini mi se utopističkim.

* Mislite li da je osnovni hendikep vladajuće koalicije to što ne može u Beogradu da “naplati” harizmu Vučića, što nema dovoljno prepoznatljivo lice koje bi povuklo deo birača?

– To ne mora da bude hendikep. A i ako jeste, to može da se nadomesti jakom stranačkom infrastrukturom, osmišljenim i realističnim programom za Beograd i predstavljanjem dosadašnjih rezultata, a i te kako ih ima.

ČLANSTVO U EU, PROTIV ULASKA U NATO

* Da li je za vas najava ulaska Srbije u EU tek 2025. pozitivna ili negativna vest?

– Pozitivna, jer prvi put imamo neki okvir za prijem zemlje. Za nas je i ovako slaba EU bolja nego nikakva i ubeđen sam da članstvo treba da ostane spoljnopolitički prioritet.

* Treba li Srbija da postane članica NATO?

– Jesmo za saradnju, ali smo protiv članstva. Većina građana i stranaka se protivi ulasku u NATO.

 

Izvor: “Novosti”

 

 

Podeli