Društvo

Biševac i Bačevac na Akademiji u Sarajevu povodom Dana Bošnjaka

Akademijom u Sarajevu održanoj u gradskoj Vijećnici, obeležen je 28. septembar, Dan Bošnjaka. Organizatori su bili Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualaca, Kulturna zajednica Bošnjaka „Preporod“ i Humantirana organizacija „Merhamet“ – Muslimansko dobrotvorno društvo. Pozoiv za Akademijiu su , pored najviših zvaničnika iz država u regionu dobili I gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac I nardni poslanik SDP-a dr Muamer Bačevac.

Pokrovitelj manifestacije bio je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović.On je podsećajući na kulturno-istorijski trenutak, odnosno sabor održan 27. i 28. septembra 1993. godine u opkoljenom Sarajevu, naveo da to nije bio prvi muslimanski, već prvi bošnjački sabor na kojem je, drugog dana održavanja, vraćeno ime Bošnjak.

’’Ime je vanredno važna stvar, ona nas određuje, definiše i čuva sadržaj, a negiranje imena i jezika  jeste negiranje samog naroda’’ kazao Izetbegović.

’’Bošnjaci su vezivno tkivo, cement Bosne i Hercegovine, a Bosna i Hercegovina temelj opstanka Bošnjaka – istakao je Izetbegović.

On je rekao da je na političkoj sceni u XX veku dugo prevladavalo negiranje istorijskog identiteta Bošnjaka, ali da bošnjački intelektualci, učesnici sabora nikada nisu odustali od prava jednog naroda i njegovog prava na jezik.

Izetbegović je čestitajući Dan Bošnjaka izrazio uverenje da se on obeležava u korist i na ponos cele bosanskohercegovačke zajednice.

Na kulturno-istporijski  trenutak vraćanja imena Bošnjak deklaracijom na Bošnjačkom saboru održanom 27. i 28. septembra 1993. Godine  podsetio je i predsednik Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ Senadin Lavić koji je istakao das u Bošnjaci okončali proces vraćanja svog imena.

Predsednik Humanitarne organizacije „Merhamet“ Hajrudin Šahić posebno je među zvanicama pozdravio učesnike sabora iz 1993.godine

Akademiju u čast Dana Bošnjaka  zvanično je otvorio predsednik Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca Nedžad Mulabegović koji je izrazio uverenje da će obeležavanje 28. septembra prerasti u tradiciju bošnjačkog naroda i njegovih organizacija te institucija.

Zvanicama su se obratili i član organizacionog odbora Akademije te potpredsjednik „Merhameta“ Timur Numić, kao i generalni sekretar Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca Emir Zlatar.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac kazao je da je ovaj dan važan za sve Bošnjake. On je istakao da Bošnjaci svoj aprava najbolje mogu ostvariti kroz institucije sistema I dodao da je Sandžak most saradnje između Srbije I Bosne I Hercegovine koje, kako je rekao, imaju dobre osnose.

Narodni poslanik dr Muamer Bačevac kazao je ovo bitan trenutak za sve Bošnjake da se podsete na trenutak kada su imenovani I  kada su uokvirili svoje posebnosti kao naroda kroz ime I identitet.

Jučerašnjoj akademiji u sarajevskoj vijećnici prisustvovale su brojne zvanice, istaknuti bošnjački predstavnici svih nivoa vlasti u državi, drugi članovi političkog života Bosne i Hercegovine, predstavnici akademskog, verskog i kulturnog života, nevladinog sektora, kao i brojni drugi gosti.

U muzičkom delu nastupila je Sarajevska filharmonija sa solistima.

Senada Kalić

 

Podeli