Društvo

Akcija ‘Stop medijskom mraku’ u Srbiji

Više od 150 medija i nevladinih organizacija će, zajedničkom akcijom u znak podrške nedavno ugašenim „Vranjskim novinama“ i borbi za slobodu medija u Srbiji, zamračiti ekrane ili obeležiti svoja štampana izdanja crnim znakom. Taj gest će, kako navode organizatori, predstavljati simbol medijskog mraka „sa kojim se već godinama suočavamo u Srbiji”.

„Danas“ je jedan od listova koji se jutros na kioscima u Srbiji pojavili sa crnom naslovnicom uz poruku „ovako izgleda kada nema slobodnih medija“, te i tekstove ugašenih Vranjskih. Istovremeno, od listova koji izlaze u Beogradu to su učinili dnevni listovi „Danas“ i “Kurir”, te nedeljnici “Vreme” i “Novi magazin”.

Direktan povod je gašenje Vranjskih, jednog od najznačajnijih lokalnih medija u Srbiji, zbog stalnih političkih pritisaka kojima više nisu mogli da se odupiru, ali i nastavak napada na istraživačke novinare, navode organizatori akcije. Navodeći da situacija u medijima u poslednjih 30 godina nikada nije bila gora, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Slaviša Lekić kaže da ova akcija nije usmerena ka državi, već ka javnosti.

Akciju organizuje grupa za slobodu medija koju je pokrenulo 27 medija, novinarskih i medijskih udruženja i organizacija civilnog društva, i koju je do sada podržalo više od 150 drugih organizacija.

Članovi inicijativne grupe su Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM), Asocijacija medija, Asocijacija online medija, Beogradski centar za ljudska prava, Balkanska istraživačka novinarska mreža (BIRN), Biro za društvena istraživanja, Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), Centar za praktičnu politiku, CRTA.

U akciji učestvuju i Fondacija Slavko Ćuruvija, Građanske inicijative, Helsinški odbor za ljudska prava, Južne vesti, Komitet prava za ljudska prava (YUCOM), Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK), Kuća ljudskih prava, Lokal Pres – Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija, Media i reform centar Niš.

U akciji su i nedeljnici „Kikindske“, „Novi magazin“ i „Vreme“, Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Peščanik i Transparentnost Srbija.

Izvor: Slobodna Evropa

Podeli