Categories: Društvo

Poslednja nedelja septembra – nedelja gluvih

U cilju skretanja pažne na probleme gluvih u svakodnevnom životu, poslednja nedelja septembra u svetu se obeležava kao Međunarodna nedelja gluvih. Tim povodom u porostorijama novopazarskog Udruženja gluvih i nagluvih večeras se održava svečani skup. Za članove udruženja oragnizovaće se takmičenje u šahu a za članice, takmičenje u pikadu.

Poslednju septembarsku nedelju Svetska federacija gluvih i njene članice širom sveta u svojim zemljama i udruženjima nizom aktivnosti obeležavaju kao Međunarodnu nedelju gluvih. Pod sloganom ”Puna inkluzija sa znakovnim jezikom”, Međunarodna nedelja gluvih obeležava se i u Novom Pazaru.Tim povodom održaće se i promocija Zakona o upotrebi znakovnog jezika, koji je obavezujući za javni sektor, kao i privatne i društvene organizacije. Sekretar Udruženja gluvih i nagluvih u Novom Pazaru, Ismet Buđevac očekuje da će se takav zakon primenjivati u praksi.

U udruženju radi kancelarija za prevodilački servis na znakovnom jeziku, i prema rečima Buđevca,  gluva i nagluva lica u Novom Pazaru imaju sve bolji status.

”Mi sad više nismo udruženje ili članovi drugog reda. Mi smo ravnopravni, a imamo i povoljnosti u smislu socijalnih davanja. Tu su i beneficije od 50 odsto popusta na komunalne usluge, što je ostvareno odlukama lokalne vlasti i što je za svaku pohvalu”, kaže Buđevac.

Ovogodišnji slogan ”Puna inkluzija sa znakovnim jezikom”, u novembru će biti glavna tema Treće međunarodne konferencije Svetske federacije gluvih, koja će se održati u Budimpešti.

S.Lj.

Podeli

Selma Ljajic

Recent Posts

Za pošumljavanje Grad dobio blizu šest miliona dinara

Grad Novi Pazar dobio je sredstava u iznosu od 5. 964. 417 dinara za projekte…

31 mins ago

Matić pred Javor: Važno je šta mi hoćemo (sreda, 18.00)

"Nije bitno da li je Javor ugodan ili neugodan protivnik, važno je ono što mi…

49 mins ago

Husein Memić (SDP) stari-novi ministar turizma i omladine

Husein Memić će i u novoj Vladi Srbije ostati ministar turizma i omladine i to…

2 hours ago

Benzin od danas 202 dinara!

Evrodizel će koštati 205 dinara, što je jeftinije za dinar nego do sada, dok će…

3 hours ago

Međedović bez glavnog žreba u Eks an Provansu

Novopazarac u finalu kvalifikacija izgubio od Valentana Vašeroa iz Monaka.

3 hours ago

Forum mladih SDP-a organizuje letovanje za mlade

Prijave se mogu izvršiti u prostorijama stranke, svakim radnim danom od 10 sati ujutru do…

5 hours ago