Kultura

Tradicionalna izrada oica na bošnjačkoj nošnji

U cilju zaštite materijalne kulturne baštine Muzej „Ras“ Novi Pazar realizuje projekat od nacionalnog značaja pod nazivom: „Tradicionalna izrada oica na bošnjačkoj nošnji“ u kojima učestvuju  učenice iz šest srednjih škola Novog Pazara. Na radionicama će biti predstavljena tradicionalna tehnika izrade oica bitnog elementa narodne nošnje čime će ova stara tehnika biti spašena od zaborava i prenijeta mladim generacijama.

Projekat pod nazivom „Tradicionalna izrada oica na bošnjačkoj nošnji“   je pripreman tri mjeseca, a radionice će trajati pet dana. Učestvuju  sve srednje škole iz  Novog Pazara . Prema riječima kustosa – etnologa Muzeja “Ras”,  Muradije Kahrović – Jerebičanin, velika je zainteresovanost za ovaj projekat, te dodala da radionice pohađaju  učenice svih srednjih škola, ali da su zainteresovane i mlade žene iz Novog Pazara i okolnih gradova.

Profesorica u Srednjoj školi za dizajn i saradnik na ovom projektu, Senada Gorčević  ističe da danas kada se prožima tradicionalno i moderno, oice mogu postati sastavni dio skoro svih modernih kreacija.

Projekat pod nazivom „Tradicionalna izrada oica na bošnjačkoj nošnji“  će se realizovati od 25.9. do 29.9. u periodu od 10 do 13h u prostorijama Muzeja “Ras” u Novom Pazaru.

I. Hodžić

Podeli