Kultura

Bogatstvo duha Aboridžina

Izložba umjetničkih djela starosjedelaca australijskog kontinenta – Aboridžina, pod nazivom “Bogatstvo duha”, otvorena je u galeriji novopazarskog Kulturnog centra. Na svečanom otvaranju izložbe pozdravnim riječima obratili su se ambasadorka Australije u Srbiji Džulija Fini i gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac.

Malo poznata kultura Aboridžina prvi put je predstavljena novopazarskoj publici u galeriji Kulturnog centra. Pod imenom “Bogatstvo duha” izloženi su printovi i dio stvaralaštva grupe umjetnika starosjedelaca australijskog kontinenta. Na svečanom otvaranju izložbe gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac zahvalio je ambasadorki Australije Džuliji Fini na projektima koji su uz njeno zalaganje i podršku realizovani u Novom Pazaru. Uz pomoć ambasade ove zemlje, podsjetio je Biševac, realizovani su projekti “Očisti i upoznaj svoj Novi Pazar” i festival “Filter”, a ambasadorka Fini podržala je nedavno i Udruženje “Bazar rukotvorina”.

“U Novom Pazaru sam ponovo na moju veliku radost a moji dolasci ovdje počeli su divnom saradnjom sa ovim gradom, grdaonačelnikom Biševcem i Udruženjem “Reper”. Svi zajedno uradili smo puno toga, na šta ste, vjerujem, svi ponosni. Mnogo toga drugačijeg, posebnog i vrijednog Novi Pazar nudi. Čast mi je i da sam večeras ovdje. Izložba je dokaz da negujete sopstvene ali i vrijednosti drugih društava i kultura, rekla je ambasadorka Australije u Srbiji Džulija Fini.

Izložba će za sve ljubitelje umjetnosti u galeriji Kulturnog centra biti otvorena u naredne dvije nedjelje.

A. Ni.

Podeli