Kultura

Umjetnost Aboridžina u Novom Pazaru

U galeriji Multimedijalnog centra u petak će biti otvorena izložba slika australijskih Aboridžina pod nazivom “Bogatstvo duha”. Riječ je o umjetnosti starosjedelaca ovog kontitnenta, a izložbu će otvoriti ambasadorka Australije u Beogradu, Džulija Fini.

Izložba pod nazivom “Bogatstvo duha” posljedica je već uspostavljene dobre saradnje između Kultunog centra, grada Novog Pazara i ambasade Australije u Beogradu. Ona predstavlja kolekciju štampanih radova grupe umetnika, australijskih Aboridžina, pustinjskih umjetnika iz različitih udaljenih oblasti ovog kontinenta. Novopazarska likovna publika će moći da vidi devet radova i da se upozna sa specifičnom likovnom poetikom koja dolazi sa druge strane planete.

” Ovo je interesantna izložba koja je viđena u nekoliko gradova Srbije. Mi imao priliku da vidimo radove jer je Australija otvorila  jedan dio svog kulturnog nasleđa, a koji nismo mogli da vidimo ranije”, rekla je urednica programa galerije MMC, Amra Hodžić Jejna.

Izložba će biti otvorena u petak 22. septembra u 19.30 h, a radovi će biti izloženi u galeriji Kulturnog centra u naredne dvije nedjelje.

Podeli